Platform over de gehele recyclingstroom in België
Kunststofrecyclage

Nieuw sorteercentrum voor uitgebreid pmd-afval

De pmd zak breidt uit en dus moeten ook de installaties om pmd-afval te verwerken aangepast worden. In Bergen wordt zelfs helemaal van nul begonnen.

David_Plas_VALUP_63112 kopiëren
De vier partners met twee Waalse ministers en Fost Plus tijdens de eerste steenlegging op 5 oktober.

Tekst Valérie Couplez | Beeld SUEZ

5 januari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Begin oktober is de eerste spadesteek gegeven voor een nieuw sorteercentrum dat elk jaar 50.000 ton uitgebreid pmd-afval zal uitsorteren in veertien fracties: Val’Up. Dit is het resultaat van een publiek-private samenwerking tussen intercommunales IDEA (Coeur du Hainaut), IPALLE (Picardisch Wallonië en Zuid-Henegouwen) en SUEZ en VANHEEDE. 

Sinds januari 2019 kunnen de Belgische burgers geleidelijk aan meer plastic verpakkingen in hun blauwe pmd-zakken stoppen. Op die manier wil men meer plastic verpakkingen uit het restafval houden om ze vervolgens te kunnen recycleren. Meer verschillende soorten plastic uit elkaar halen, maakt dit echter tot technisch uitdagender werk. CEO van SUEZ Recycling and recovery België Philippe Tychon: “Met Val’Up zullen we deze stap kunnen zetten. Het nieuwe sorteercentrum vervangt op termijn de installatie van Valodec. Het wordt uitgerust met de meest geavanceerde technieken en zal op jaarbasis 50.000 ton pmd-afval kunnen verwerken. Ongeveer 20.000 komt via publieke partners IDEA en IPALLE, de overige 30.000 is gebaseerd op het volume dat SUEZ en VANHEEDE zullen aanbrengen.” Aan deze investering hangt een prijskaartje van meer dan 30 miljoen euro.

Kwaliteit centraal

Kwaliteit staat centraal in dit nieuwe sorteercentrum. “Zoals gevraagd door Fost Plus zullen we met deze installatie veertien fracties kunnen uitsorteren. Ter vergelijking, in Valodec waren dat er nog zeven”, geeft Tychon aan. “Hoe zuiverder de stromen, hoe beter ze kunnen dienen voor de volgende stap in de circulaire keten en hoe minder restresidu er nog overschiet voor verbranding. Wat dat betreft, mogen we Val’Up ook absoluut een evolutief project noemen. Er zullen meer dan 200 types machines in staan. Enerzijds zullen we de informatie die we oogsten uit elke stap, gebruiken om onze eigen processen te optimaliseren. Maar ze zal ook dienen om aan tafel te zitten met de producenten van verpakkingsmateriaal. Om erover te waken dat zij producten maken die recycleerbaar zijn. Anderzijds zullen we deze sorteerlijn kunnen voorbereiden om in de toekomst nieuwe stromen apart te houden, als de markt dat vraagt. Denk bijvoorbeeld aan koffiecaps.”

Het siteterrein van Val’Up in aanbouw.

Samenwerking om complexiteit te beheersen

Het is de bedoeling dat er na de zomer van 2021 kan opgestart worden. In oktober zou er al in twee shiften gewerkt worden, tegen 2022 in drie. Eenmaal op volle kracht zal het nieuwe sorteercentrum werk geven aan een honderdtal medewerkers. “Voor een efficiënte opstart kunnen we putten uit de ervaring die zowel wij, SUEZ, als VANHEEDE al met eerdere installaties hebben opgedaan. Samenwerking zal steeds belangrijker worden in de recyclageketen om de complexiteit te beheersen. In alles wat we doen, willen we daarom de juiste partners aan boord krijgen voor een optimaal resultaat. Wij zien de Val’Up installatie als een belangrijke stap, maar zeker niet de finale, want we willen oplossingen aanbieden voor de volledige keten, van inzameling tot eindproduct. We blijven dus ook inzetten op andere projecten om de stromen die we hier uitsorteren te verwerken. Kunststof blijft een belangrijke stroom voor ons. We zullen misschien niet met elke kunststofstroom aan de slag kunnen gaan, elke speler op de markt zal keuzes moeten maken. Maar er is in elk geval geen gebrek aan ambitie bij SUEZ om zoveel mogelijk plastic een tweede leven te geven”, besluit Tychon.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%