NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Nieuw geïntegreerd systeem voor verwerking van kartonafval

Mede door een strengere milieuwetgeving, nam het kartonbedrijf PACAPIME in 2018 een belangrijke beslissing. In de overtuiging om continu efficiënter, zuiniger en flexibeler te willen werken, werd de verouderde afvalverwerking op de site in Halle vervangen door een compleet nieuw systeem. De keuze viel daarbij op het geïntegreerde systeem, aangeboden door zusterfirma’s CRETES en VALVAN.

Het familiebedrijf Pacapime is één van de grootste producenten van golfkarton in België. De kant-en-klare verpakkingen die gecreëerd worden met hun golfkarton, zijn vooral populair in de voedingssector, maar bieden in feite onbeperkte mogelijkheden. Met de slogan ‘Ons golfkarton verpakt alles’ verkoopt Pacapime geen lucht, want het bedrijf bewijst al meer dan tachtig jaar dat het tot één van de marktleiders in zijn sector behoort. Het werkgebied van Pacapime ligt voornamelijk in de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Om de Oost-Europese markt te kunnen beleveren breidde Pacapime begin 2009 ook uit naar Hongarije.

Oplopende onderhoudskosten vragen om nieuwe oplossing

Het afval van de verschillende productiemachines in Halle werd tot eind 2018 door middel van een enorme cycloon afgescheiden en in een verouderde balenpers gebracht. De toegang tot de installatie was verre van ideaal; de grote cycloon bevond zich op het dak en de pers stond in een ruimte met een heel laag plafond. De cycloon had ook een open uitgang wat wil zeggen dat al het kartonstof in open lucht werd uitgestoten. De oplopende onderhoudskosten waren een extra bewijs dat er dringend een nieuwe oplossing moest komen.

Flexibiliteit en service maken verschil

Cretes en Valvan kregen een nieuwe ruimte ter beschikking om een totaal­systeem in onder te brengen. Cretes stond daarbij in voor het afzuigen en transporteren van het afval tot en met het filteren van de transportlucht. Valvan nam de balenpers en de sturing van het geheel voor zijn rekening. Het afval, tot zo’n 4.000 kg per uur in totaal, wordt sedert begin dit jaar afgezogen aan de productielijnen en afgescheiden met een compacte condensor. Deze laat de kartonsnippers en randstroken vallen in een hydraulische balenpers. Die maakt er balen van die zo’n 450 à 500 kg kunnen wegen.

De operatoren hebben ook de mogelijk om grote vellen karton manueel te voeden aan de pers door middel van een lange kettingband. Tot slot zorgt een grote filter ervoor dat de transportlucht gezuiverd wordt en terug naar de productiehal kan. De keuze van Pacapime om een systeem van de tandem Cretes – Valvan te plaatsen, was vrij snel gemaakt. Als zusterfirma’s binnen de 100% Vlaamse VALTECH GROUP is een geïntegreerde en projectmatige aanpak dagelijkse kost. Flexibiliteit en een snelle service zijn voor Pacapime van groot belang en net dat dragen zowel Cretes als Valvan hoog in het vaandel. Na gelijkaardige projecten in binnen- en buitenland voor zowel (golf-)karton als voor afval van textiel, minerale wol of kunststof, bewijst de Valtech Group nogmaals zijn waarde als aanbieder van technisch hoogstaande totaaloplossingen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details