NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Nieuw aangiftesysteem voor verpakkende bedrijven

Nieuw aangiftesysteem voor verpakkende bedrijven

Fost Plus lanceert vandaag een volledig vernieuwd aangiftesysteem onder de naam MyFost. Bedrijven gebruiken MyFost om aan te geven welke verpakkingen ze op de markt brengen. Op die manier dekken ze de kosten gelinkt aan de selectieve inzameling, sortering en recyclage van hun verpakkingen. MyFost biedt niet alleen een accuraat beeld van de Belgische verpakkingsmarkt, maar helpt Fost Plus ook om in te spelen op nieuwe evoluties.

Laurence Havrenne, CFO Fost Plus: “MyFost bevat alle tools en features die gebruikers vandaag van een digitaal systeem verwachten. Het is de vertaling van onze klantengerichte aanpak, onze digitale mindset en onze strategische ambities. We hebben leden uit zeer verschillende sectoren en van zeer verschillende omvang, met elk hun eigen specifieke noden en wensen. Een gesegmenteerde aanpak is dan ook de sleutel tot succes. Met MyFost nemen we de volgende stap in de digitale transformatie van de recyclageketen voor huishoudelijke verpakkingen.”

De effectieve kosten van de recyclageketen

Bedrijven die verpakte producten op de Belgische markt brengen, staan in voor het afvalbeheer van de verpakkingen. Voor huishoudelijke verpakkingen kunnen ze daarvoor aansluiten bij het collectieve systeem van Fost Plus. Ze dienen dan jaarlijks een aangifte in over welk type verpakking het precies gaat, hoeveel verpakkingen ze van elk type op de markt brengen en welke materialen de verpakkingen bevatten. Elk materiaal heeft een eigen Groene Punt-tarief dat de effectieve kost van het materiaal in elke stap van de keten weerspiegelt. Bedrijven staan op die manier in voor de werkelijke kosten gelinkt aan de selectieve inzameling, sortering en recyclage van hun verpakkingen.

Het Groene Punt is ook een financiële incentive voor bedrijven om beter recycleerbare verpakkingen op de markt te brengen. Bedrijven die verpakkingen op de markt brengen die de huidige sorteer- en recyclagescenario’s grondig verstoren, worden immers gepenaliseerd met een hoger Groene Punt-tarief.

Evoluties in de verpakkingsmix

De aangifte is een bron van waardevolle informatie over de Belgische verpakkingsmarkt. In combinatie met real-time data van de inzameling en sortering wordt een correcte en betrouwbare rapportering naar de verschillende overheden op lokaal, regionaal, federaal en Europees niveau verder gefaciliteerd.

De data helpt Fost Plus ook om de werking continu te optimaliseren en in te spelen op nieuwe evoluties. Zo helpen analyses van verpakkingstrends ons om inzamelscenario’s aan te scherpen, sorteercentra aan te sturen en nieuwe recyclagemarkten te ontginnen.

Een toekomstbestendig systeem

Met de komst van de Nieuwe Blauwe Zak worden vandaag heel wat verpakkingen selectief ingezameld die vroeger nog verloren gingen in het restafval. Het nieuwe aangiftesysteem integreert dan ook een reeks nieuwe categorieën en Groene Punt-tarieven voor deze verpakkingen, waardoor die perfect in kaart gebracht worden. Daarnaast is Fost Plus sinds dit jaar verantwoordelijk voor verpakkingen die na gebruik onder Klein Gevaarlijk Afval vallen, zoals verpakkingen van insecticiden of motorolie. Het nieuwe systeem biedt ook voor de aangifte van deze categorieën een oplossing.

Eind 2021 wordt de aangifte van bedrijfsmatige verpakkingen, die onder de verantwoordelijkheid van Valipac vallen, in het systeem geïntegreerd. Ook dat vereenvoudigt het proces voor heel wat bedrijven.

Het nieuwe aangiftesysteem werd in 2020 uitvoerig getest. Midden 2021 krijgen alle Fost Plus-leden toegang tot het nieuwe systeem om hun aangifte voor te bereiden. Voor meer informatie, kunnen leden terecht bij hun accountmanager of de klantendienst van Fost Plus via members@fostplus.be.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details