NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Nederlands-Belgisch consortium bouwt eerste rendabele olie-uit-plasticfabriek

Het Eindhovense bedrijf BlueAlp bouwt in opdracht van een Nederlands-Belgisch consortium een olie-uit-plastic fabriek binnen een innovatief nieuw afvalverwerkingsecosysteem in Oostende, België. Daarmee loopt ons land voorop in het hergebruiken van niet verder te recyclen plasticsoorten.

De installatie wordt geïntegreerd in een duurzaam en circulair afvalverwerkingsconcept van het innovatieve Belgische bedrijf RenaSci. Zij hebben een manier gevonden om afval volledig om te zetten in energie en grondstoffen zonder restafval. RenaSci bouwt dit wereldwijd unieke concept in Oostende, België. Alle afvalstromen komen daarbinnen, worden efficiënt gescheiden en de moeilijk te recyclen plastics worden verwerkt in de olie-uit-plastic fabriek. De olie-uit-plastic fabriek is onderdeel van een overkoepelend afvalverwerkingsecosysteem en daarmee rendabel te exploiteren.

Voor de bouw maakt RenaSci gebruik van de Nederlandse BlueAlp-technologie en -patent. Het Nederlands-Belgisch consortium bestaat uit technisch dienstverleners Mourik en Petrogas, olie- en brandstoffenleverancier Den Hartog en het Belgische RenaSci.

De contracten zijn vandaag getekend en eind december 2019 wordt de olie-uit-plasticfabriek in bedrijf genomen.

‘Er wordt wereldwijd door knappe koppen geëxperimenteerd met het herwinnen van grondstoffen uit afvalplastic. Wij zijn erin geslaagd om een proces te ontwikkelen waarbij bijna 100% van het afvalplastic wordt hergebruikt en er ook nog geld aan kan worden verdiend. Dit is een prachtig voorbeeld hoe de circulaire economie bijdraagt aan een duurzame toekomst’, stelt Chris van der Ree, directeur van Petrogas en mede-initiatiefnemer van het project.

Plastics zijn ook circulair

Van der Ree: ‘Het geheim achter het innovatieve proces is een gepatenteerde manier van het omzetten van plastic naar olie. Het proces kan verschillende soorten olie opbrengen, maar het belangrijkste product is, op EN590-gebaseerde, diesel. Deze manier levert een hoger rendement dan de methodes die bij andere experimentele pilots worden gebruikt.

Van der Ree: ‘Wij maken uit 1 kilo plastic bijna 1 liter olie en wij hebben een opbrengst van meer dan 80%. Daarnaast wordt de CO₂ die vrijkomt niet uitgestoten maar hergebruikt als grondstof voor de fabriek. Uit cijfers blijkt dat door de technologie van BlueAlp 1.200 kilo CO₂per ton verwerkt afvalplastic niet vrijkomt in het milieu en dat de productie van 1 liter olie 68% minder milieubelastend is in vergelijking met de productie van één liter normale fossiele brandstof. De BlueAlp-fabriek verwerkt op jaarbasis 21.000 ton afvalplastic.’

De fabriek wordt gebouwd op het terrein van de circulaire afvalverwerker RenaSci in Oostende. ‘Daar komt jaarlijkse 120.000 ton afval binnen. Dit wordt gesorteerd en de moeilijk te recyclen plastics gaan de olie-uit-plasticfabriek in. ‘Wij hergebruiken op deze manier bijvoorbeeld landbouwplastics en de plastic folies die gebruikt worden om etenswaren vers te houden. Dat wordt normaliter allemaal gestort of verbrand. Wij maken er daarentegen nieuwe grondstoffen van.’

De consortium-partners zijn uniek complementair. Met Mourik en Petrogas als technische dienstverleners, die zorgdragen voor de realisatie en het Belgische RenaSci als initiatiefnemers en uitbaters van de circulaire en duurzame afvalverwerkingsfabriek in Oostende en Den Hartog als brandstoffenleverancier die zich richt op CO₂ besparende en minder milieubelastende brandstoffen ontstaat een krachtig strategisch samenwerkingsverband. RenaSci en Den Hartog verwerven met deze transactie ook een belang in de Petrogas- en BlueAlp-groep.

De BlueAlp-technologie is getest, gedemonstreerd en succesvol in gebruik geweest in een testfabriek in Zwitserland. Na de succesvolle afronding van dat experiment is de fabriek weer ontmanteld. Het onafhankelijke instituut Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft het gehele proces bestudeerd en positief beoordeeld.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details