NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Naar een circulaire matras
Door de investeringen kan er ook nog een eerste fabriek in België worden geopend. (©Nick Bookelaar)

Naar een circulaire matras

Sinds begin dit jaar geldt er in Vlaanderen een aanvaardingsplicht voor afgedankte matrassen. Hierdoor zijn producenten en invoerders van matrassen voortaan verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van matrassen in de afvalfase. Bedoeling is om tegen 2025 65% van de matrassen selectief in te zamelen en 50% van de materialen te hergebruiken of recycleren. Op die manier zou er jaarlijks 11.000 ton minder CO2 in de lucht komen. IKEA, Renewi en RetourMatras geven alvast het goede voorbeeld van hoe matrassen circulair kunnen worden.

Deze circulaire doorbraak is het resultaat van vele jaren onderzoek en ontwikkeling door Ikano Industry en laat zien hoe samenwerking binnen de gehele keten de sleutel is naar een circulaire economie. (©Nick Bookelaar)

In het voetbal moeten we ons vooralsnog niet gewonnen geven, maar in matrasrecyclage is niet België maar Nederland koploper. Een belangrijke factor in dat succesverhaal is de innovatieve samenwerking tussen IKEA en Renewi die samen investeren in het recycleren van matrassen. Dankzij deze investering kan RetourMatras meer dan een miljoen matrassen per jaar recycleren in Nederland. Een samenwerking die nu tot een nieuwe circulaire doorbraak heeft geleid. Met de komst van een nieuwe, vierde fabriek in Etten-Leur zal ook een nieuwe recyclagetechniek geïntroduceerd worden. Hiermee kan het schuim uit oude matrassen volledig gerecycleerd worden tot een grondstof voor nieuw schuim: een grote stap richting een volledig circulaire matras. Deze circulaire doorbraak is het resultaat van vele jaren onderzoek en ontwikkeling door Ikano Industry (matrassenproducent van IKEA) en laat zien hoe samenwerking binnen de gehele keten de sleutel is naar een circulaire economie.

Elk onderdeel hergebruiken voor nieuwe matrassen

De nieuwe fabriek in Etten-Leur is gefinancierd door Ingka Investments (de investeringstak van Ingka Group, de grootste franchisenemer van het merk IKEA), Ikano Industry en Renewi. Ze zal jaarlijks het schuim van meer dan 200.000 afgedankte matrassen omzetten in polyol, de belangrijkste bouwsteen voor nieuw schuim. Op dit moment verwerkt RetourMatras 90% van de onderdelen van oude matrassen tot nieuwe grondstoffen voor onder andere isolatiemateriaal. Door de nieuwe recyclagetechnologie toe te voegen, kan straks ook het schuim uit oude matrassen worden verwerkt tot grondstof voor nieuw schuim in matrassen of andere schuimproducten, zoals banken of stoelen. In combinatie met de al bestaande recyclagemogelijkheden voor de andere onderdelen van matrassen, kan nu elk onderdeel van oude matrassen worden hergebruikt voor nieuwe matrassen. De investering van Ingka Investments, Ikano Industry en Renewi in de nieuwe techniek, is een grote stap in de ontwikkeling van een betaalbare circulaire matras. De investering helpt IKEA bij het behalen van zijn doel om in 2030 volledig circulair te zijn, waarbij het bedrijf 100% hernieuwbare of gerecycleerde materialen in zijn producten gebruikt.

Met de komst van een nieuwe, vierde fabriek in Etten-Leur zal ook een nieuwe recyclagetechniek geïntroduceerd worden om het schuim uit oude matrassen te recycleren tot een grondstof voor nieuw schuim. (©Nick Bookelaar)

Opening naar België

Nanne Fioole, directeur van RetourMatras: “We zoeken voortdurend naar manieren om samen met de industrie onze teruggewonnen materialen te upcyclen naar duurzame producten, zoals het bonded foam dat we produceren uit gerecycleerd schuim. Met de ingebruikname van onze nieuwe faciliteit heeft RetourMatras een belangrijke stap gezet in een circulaire toekomst voor schuim. We zijn blij met het toetreden van Ikano Industry en de voortdurende steun van Ingka Investments en Renewi voor de groei en toekomst van RetourMatras.” Naast de nieuwe fabriek in Etten-Leur, heeft RetourMatras momenteel drie matrasrecyclagefabrieken in Nederland – in Alphen aan den Rijn, Lelystad en Zeeland (bij Uden, Noord-Brabant). Door de investeringen kan er ook nog een eerste fabriek in België worden geopend. Hierdoor kan RetourMatras verder opschalen en meer dan 1,5 miljoen matrassen per jaar duurzaam recycleren in België en Nederland.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details