NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Metalen, materialen  om in stand te houden!

Metalen, materialen om in stand te houden!

Op 5 december 2019 stelde de federatie onder meer de recyclageproblemen voor metalen voor aan het kabinet van minister Marghem en de FOD Leefmilieu. In het kader van haar ecodesignstudie identificeerde de federatie niet minder dan negen obstakels bij de Belgische sorteer- en recyclagebedrijven.

De inzameling van schroot in België is tussen 2008 en 2014 van 2,4 naar 1,6 miljoen ton/jaar gegaan. Het schrootverbruik van de Belgische staalnijverheid bedraagt ongeveer 2,5 miljoen ton waarvan een groot gedeelte wordt aangekocht bij schroothandelaars en de rest afkomstig is van intern afval. België is dus een netto-importeur van schroot. Op basis van die cijfers is het duidelijk van belang om te komen tot een maximaal terugwinnings- en recyclagepercentage.

Levenscyclus van metalen

In zijn fabricagefase kan het metalen product uit verschillende materialen worden opgebouwd. De ontwerpkeuzes gaan een invloed uitoefenen op de volledige levenscyclus van metalen: van ontginning van de grondstoffen, over fabricage en gebruik, tot recyclage. Op het einde van de levensloop van het product laat recyclage toe om de metalen afzonderlijk te recupereren, maar dat is een handeling die in bepaalde gevallen onmogelijk blijkt.

Obstakels voor recyclage en veiligheid

De ecodesignstudie heeft negen obstakels aan het licht gebracht die bij de sorteer- en recyclagebedrijven voor problemen zorgen. De uitgewerkte aanbevelingen zetten aan om producten te ontwerpen die gemakkelijk te recycleren zijn. Bepaalde obstakels vormen evenwel niet alleen een probleem tijdens de recyclagefase, maar betekenen ook een echt gevaar voor de operatoren. Dat is het geval met de autoped die is uitgerust met een lithiumbatterij, die al branden heeft veroorzaakt in de schrootsector. De federatie werkt een voorstel uit voor de federale wetgever om een mechanisme in te voeren om de sector te beschermen tegen dit soort ongevallen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details