Op termijn zal er in Nijmegen 27.000 ton verwerkingscapaciteit zijn om gebruikte luiers te verwerken.

Op termijn zal er in Nijmegen 27.000 ton verwerkingscapaciteit zijn om gebruikte luiers te verwerken.

02:09
20-12-2018

Luiers van goudwaarde

Momenteel landen luiers in Vlaanderen bij het restafval. Samen met onder andere maandverbanden en incontinentiematerialen maken ze de hygiënische fractie uit, goed voor ongeveer 11% van ons restresidu ofwel 110.000 ton per jaar. In Nederland is men volop bezig met de bouw van een fabriek om het grootste deel van deze fractie op een rendabele manier te verwerken. En ook in Italië draait er al een installatie op volle toeren. Meer dan de moeite waard dus om te ontdekken wat deze technologie voor Vlaanderen kan betekenen.

Schematische voorstelling van het</span> <span class='paywall-1'>in Nijmegen.

Schematische voorstelling van het proces in Nijmegen.

 

1 december is D-Day voor luierrecyclage in Nederland. Dan moeten de motoren van de eerste reactor bij ARN in Nijmegen beginnen draaien. De afvalenergiecentrale heeft samen met Elsinga Beleidsplanning & Innovatie een speciale verwerkingsmethode op punt gezet voor luiers en incontinentiemateriaal en er een reactor op afgestemd. Wanneer de puntjes van het proces op de i staan, zullen er nog twee reactoren volgen, goed voor een verwerkingscapaciteit van 27.000 ton per jaar. De samenwerking lag voor de hand aangezien het proces gebruik kan maken van de stoom die vrijkomt uit afvalverbranding, wat resulteert in 70% CO2-reductie ten opzichte van gasgestookte stoomproductie. Er komt ook een derde partner bij het project kijken: Waterschap Rivierenland. De inhoud van een luier is immers te vergelijken met de samenstelling van rioolwaterzuiveringsslib en de verwerking werkt het beste gemengd met dergelijk slib. Hiermee zal Waterschap Rivierenland geholpen worden om energieneutraal te zijn. De totale installatie was goed voor een investeringskost van ongeveer 3 miljoen euro. Het proces zou bij aanvang minstens kostendekkend zijn en op termijn een bescheiden financieel voordeel opleveren. Bijzondere meerwaarde van de techniek is dat naast ziektekiemen ook de restanten van medicijnen nagenoeg volledig werden afgebroken.

Italië had de eerste installatie op industriële schaal voor de verwerking van luiers.

Italië had de eerste installatie op industriële schaal voor de verwerking van luiers.

 

Techniek achter het proces
De techniek waarop men zich beroep is thermische drukhydrolyse (TDH). Luiers worden onder invloed van stoom (40 bar) en hoge temperatuur (250 °C) omgezet in een vloeibaar mengsel. Na afkoelen is het resultaat een scheiding in een geraffineerde slurry (cirace 93%) en kunststofbolletjes (circa 7% kunststofagglomeraten waarvan 70% PP en 30 % PE). Door de unieke behandeling met hogedrukstoom veranderen moeilijk herbruikbare folies in goed herbruikbare kunststof bolletjes die zeer geschikt zijn voor secundaire producten. De geraffineerde slurry gaat per pijpleiding naar Waterschap Rivierenland om te worden vergist. Langere vezels die in het zuiveringsslib aanwezig zijn worden verkleind, waardoor deze in de slibgisting alsnog in biogas kunnen worden omgezet. Het uitgegiste slib wordt met een centrifuge ontwaterd tot een slibkoek met een drogestofpercentage van ongeveer 26%. Na deze ontwatering wordt een deelstroom van de slibkoek naar de TDH-reactor geleid en vervolgens dus ook opnieuw vergist. Dit leidt tot een verbeterde vergisting van het zuiveringsslib en draagt bij tot de toename in elektriciteitsproductie die men et de behandeling van de luierslurry wordt gerealiseerd. Het overige deel van de slibkoek wordt afgevoerd naar de composteringsinstallatie in Tiel.

Primeur voor installatie in Italië
Tot zover wat er bij onze noorderburen gebeurt, in het zuiden van Europa staan ze al een stapje verder. Italië leverde wereldwijd de eerste fabriek af om op industriële schaal luiers te recycleren. Daar werd de technologie ontwikkeld en gepatenteerd door Fater, een joint-venture tussen luierfabrikant Proctor&Gamble en Gruppo Angelini, producent van farmaceutica en van gezondheids- en welnessproducten. Alle absorberende hygiënische producten (luiers, incontinentiematerialen en maandverbanden) kunnen in de installatie in Lovadina di Spresiano (nabij Treviso) verwerkt worden tot secundaire grondstoffen zoals kunststoffen, cellulose en absorberend materiaal. Uit 1 ton afval kunnen ze zo ongeveer 150 kg aan cellulose winnen, 75 kg gemengde kunststoffen en 75 kg absorberend materiaal dat weer in nieuwe producten en processen kan worden ingezet. Op die manier krijgen gebruikte luiers dus een tweede leven. In totaal zal er hier ongeveer 10.000 ton gebruikte luiers verwerkt worden in nieuwe producten en materialen met toegevoegde waarde.      

Tekst: Valérie Couplez 
Beeld: Elsinga en Fater

Recyclepro partners

181012-ms-trailer-test-smo-16-1-kopierenMeer dan twee weken hebben de organisatoren gewerkt om een oude zandgroeve van zo’n 50.000 m² om te toveren tot een paradijs voor grondverzetmaterieel.