Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Sloop & Schroot

Laat je koelkast tracken en win een privéconcert van Black Box Revelation

recupel

12 november 2019 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Doelstelling Recupel: elke koelkast correct verwerkt in het belang van ons milieu

Recupel lanceert een ‘track & win’-wedstrijd om het recyclagecircuit te testen. In september kaartte de vzw aan dat meer dan 200.000 koelkasten en diepvriezers jaarlijks niet bij een erkende verwerker terechtkomen, met een navenante impact op het milieu: 1 foutief verwerkt apparaat is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van 1 autorit van 7.500 km. Koelkasten en diepvriezers die bij Recupel terechtkomen worden op een correcte manier verwerkt. Er bestaat echter een grijs en parallel circuit van toestellen die buiten de Recupel-kanalen worden ingezameld en verwerkt. De doelstelling van Recupel is duidelijk: elke koelkast moet correct verwerkt worden zodat het milieu niet geschaad wordt. Daarom wil de vzw op een transparante manier in kaart brengen waar onze koelkasten en diepvriezers terechtkomen. Om het recyclagecircuit te testen, roept Recupel de hulp van de consument in. Die kan zijn afgedankte koelkast of diepvriezer laten tracken en maakt kans op een privéconcert van de Belgische band Black Box Revelation.   

Meer dan 200.000 koelkasten en diepvriezers vermist

In september 2019 lanceerde Recupel haar ‘vermiste koelkasten’-campagne. In 2018 werden er 686.459 koelkasten en diepvriezers op de markt gebracht. Uit studies en via haar samenwerking met de Kringwinkels weet Recupel dat 5% van de oude toestellen een tweede leven krijgt en nog steeds in gebruik is. 425.612 apparaten kwamen op het einde van hun leven bij een erkende verwerker terecht. Bovendien gaat dit in het algemeen over een vervangingsmarkt: je oude koelkast vervang je meestal door een nieuwe. Rekening houdende met al deze gegevens is de rekensom snel gemaakt: 226.524 koelkasten en diepvriezers zijn vermist en kwamen niet bij een erkende verwerker terecht.

Peter Sabbe, CEO van Recupel: “1/3de van de op de markt gebrachte koelkasten en diepvriezers komt niet bij een erkende verwerker terecht. Een veel te hoog cijfer waarbij het milieu tweemaal verliest. Enerzijds tast de foute verwerking van een koelkast de ozonlaag aan en draagt het bij aan de opwarming van de aarde. Bij een foute ontmanteling ontsnappen de schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen. 1 foutief verwerkt apparaat staat gelijk aan de CO2-uitstoot die 1 autorit van 7.500 km veroorzaakt. Anderzijds kan Recupel 98% van de materialen in een koelkast recupereren. Dit hoge recyclageresultaat kan niet gegarandeerd worden indien de koelkast in handen valt van een partij die hiervoor niet de correcte vergunningen heeft.”

Recyclagecircuit testen

Recupel bracht het kwaliteitslabel ‘Hier recycleren we goed’ op de markt. Dit zorgt ervoor dat de consument, bij aankoop van een nieuwe koelkast, weet bij welke handelaars hij zijn oude koelkast met een gerust hart kan achterlaten. Ondertussen ondertekenden 200 keukenbouwers en elektrohandelaars het Recupel-kwaliteitspact.

“Het is fantastisch dat zo veel keukenbouwers en elektrohandelaars onze campagne ondersteunen. Hiermee geven ze een duidelijke boodschap aan hun klanten: wij kiezen voor het milieu en garanderen dat jouw koelkast correct verwerkt zal worden. We zijn tevreden met het enthousiasme van 200 loyale partners, maar het stopt uiteraard niet hier voor ons. Ons doel is duidelijk: elke afgedankte koelkast en diepvriezer moet correct verwerkt worden. Om dit te bereiken, zijn er twee belangrijke stappen: enerzijds brengen we met het kwaliteitslabel in kaart wie het goed doet, anderzijds willen we de loopholes in het recyclagecircuit blootleggen ,” zegt Peter Sabbe, CEO van Recupel.

Een volgende stap vormt dan ook een uitgebreide test van het recyclagecircuit, met een ‘track & win-wedstrijd voor de consument.

Track & win

Om het recyclagecircuit te testen, lanceert Recupel een ‘track & win’- wedstrijd waarbij leuke prijzen te winnen vallen. Wie een afgedankte koelkast heeft staan, kan die registreren op de website vermistekoelkasten.be. Vervolgens wordt een tracker geïnstalleerd die het volledige parcours van het toestel volgt, van inzameling tot verwerking. In totaal zullen er 100 trackers worden geïnstalleerd. De deelnemers beloont Recupel met leuke prijzen: de hoofdprijs is een huiskamerconcert van Black Box Revelation, daarnaast kunnen er 10 speakers gewonnen worden gemaakt uit gerecycleerd materiaal van Belgische koelkasten. De winnaar wordt bepaald aan de hand van twee wedstrijdvragen. Het toestel waarvan de deelnemer een foto heeft geüpload en waarop een tracker van Recupel werd vastgemaakt, moet aan zijn traject begonnen zijn voor 12 maart 2020. Voor deze wedstrijd zijn uitgesloten: hergebruik in eigen woning, gratis weggeven aan nieuwe gebruikers (met uitzondering van kringwinkels) of doorverkoop.

Met deze ‘track & win’-wedstrijd wil Recupel het recyclagecircuit van een koelkast op een transparante manier testen zodat de nodige stappen kunnen ondernomen worden indien koelkasten bij partijen terecht komen die hiervoor niet de nodige vergunningen hebben en dus een correcte verwerking niet kunnen garanderen.

“Sommige schroothandelaars doen het goed en zijn vergund om koelkasten op te halen om die nadien aan een erkende verwerker af te geven. Met hen werkt Recupel samen. Maar het merendeel van de schroothandelaars is niet in het bezit van een dergelijke vergunning. Zij halen er de materialen uit die nog geld opbrengen, zoals koper. De rest van de koelkast wordt verwerkt als oud ijzer. Hierdoor ontsnappen de schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen. Dit proces is niet enkel schadelijk voor het milieu, koelkasten op deze manier verwerken is illegaal. De wet verplicht immers alle operatoren om schadelijke stoffen te verwijderen zodat ze het milieu niet kunnen schaden,” licht Peter Sabbe de problematiek toe.

Kaart vermistekoelkasten.be

Op de website vermistekoelkasten.be staat een kaart die aanduidt waar de consument met zijn toestel terecht kan: werkt het toestel nog, dan kan hij naar de Kringloopwinkel. Bij aankoop van een nieuw toestel, kan hij zijn oud toestel afgeven aan een retailer met het kwaliteitslabel ‘Hier recycleren we goed’. Uiteraard kan de consument ook nog steeds terecht in het recyclagepark om zijn oude of kapotte toestellen af te danken.

De wedstrijd vindt plaats van 12 november 2019 tot en met 12 maart 2020 en volgens de regels van het wedstrijdreglement.


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details