Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

KunststofrecyclageNieuws

KVG-pilots laten zien dat kunststof verpakkingsafval een prachtige grondstof is

gs_kvg-068-kopieren

1 oktober 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Een huis gemaakt van kunststof verpakkingsafval, toepassing van kunststof recyclaat in straatkolken en 3D printen met kunststof recyclaat. Deze voorbeelden laten zien dat kunststof verpakkingsafval een prachtige grondstof is. Op pilotschaal zijn de mogelijkheden getest, maar wat zijn de kansen voor het opschalen van deze innovaties? Afgelopen donderdag, 26 september, kwamen acht pilots vanuit het programma Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof (KVG) samen om met mogelijke launching customers, ketenpartners en kennisinstellingen te komen tot concrete opschalingsplannen voor hun innovaties.

Tijdens het duurzame diner, geserveerd in CitySense Utrecht, werden nieuwe samenwerkingen verkend en werd kennis uitgewisseld. De aanwezigen brachten hun kennis, netwerk en concrete vragen in om de pilots verder te helpen en gezamenlijk de industrie te inspireren en stimuleren om meer kunststof recyclaat in te zetten in producten en verpakkingen.

Het KVG-programma is in 2018 gestart en heeft als doel het stimuleren van gebruik van huishoudelijk kunststof verpakkingsafval in producten en vraag en aanbod van kunststof recyclaat beter op elkaar aan te sluiten. Vijftien pilots willen dit doel bereiken door middel van technische innovatie, circulair inkopen van recyclaat en ketensamenwerking.

“Dit programma is een uitstekend middel om de industrie een schop onder haar achterste te geven en te laten zien wat er al kan met kunststof recyclaat”, aldus Chris Bruijnes, directeur Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.

De aanwezigen werden getrakteerd op een presentatie van Marko Hekkert – voorzitter Copernicus Institute of Sustainable Development. Marko gaf de gasten inzicht in de diffusietheorie; welke factoren beïnvloeden de diffusie van innovaties?  De complexiteit, de zichtbaarheid en het relatieve voordeel van de innovatie zijn factoren die o.a. werden besproken. Aan de hand van deze inzichten bespraken de aanwezigen vervolgens de opschalingskansen van de pilots. Afsluitend werden concrete afspraken gemaakt om de pilots verder te helpen opschalen én de industrie te stimuleren.

“Met dit enthousiaste, energieke en behulpzame netwerk is een mooie stap gezet naar verdere opschaling van de pilotprojecten”, aldus Klaas van der Sterren, pilot begeleider en adviseur Rijkswaterstaat.

Resultaten programma
Op 13 november a.s. worden, in de Metaalkathedraal te Utrecht, de resultaten van het programma gedeeld. De pilots laten zien wat dit programma heeft opgeleverd en welke uitdagingen ze hebben opgelost bij het toepassen van kunststof recyclaat vanuit huishoudelijk verpakkingsafval. Na een plenaire opening volgen verschillende deelsessies en inspirerende tafeldiscussies. De deelsessies behandelen onderwerpen als ‘Geur, kleur en imago van kunststof recyclaat’, ‘Foodgrade toepassen van kunststof recyclaat’, ‘Samenwerking in de keten’, ‘Circulair inkopen’ en ‘Circulaire business cases’.


Interesse in deze leerzame middag? Aanmelden kan via https://kunststofhergebruiken.nl/bijeenkomst/eindsymposium-13-november-utrecht/

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details