NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Kunststoffen langs volledige waardeketen circulair maken

Het is Europa menens om de plasticvervuiling aan te pakken. Er was eerder al de Single Use Plastics richtlijn die een halt wil toeroepen aan wegwerpplastic. Sedert september is er een nieuw wapen in de strijd: de Circular Plastics Alliance. Daarmee engageren tal van Europese private en publieke spelers uit de kunststofsector zich om er tegen 2025 voor te zorgen dat er minstens 10 miljoen ton gerecycleerde kunststof in nieuwe producten wordt gebruikt.

Door kunststof meer circulair te maken zal de plasticvervuiling afnemen. Dat is het uitgangspunt van de Europese Commissie bij de oprichting van de Circular Plastics Alliance. Deze associatie van private en publieke spelers, in totaal meer dan honderd bedrijven, organisaties en openbare besturen, werd op 20 september boven de doopvont gehouden. Dat gebeurde met een plechtige verklaring die de ambities van de Circular Plastics Alliance moet onderstrepen. In totaal wel men dat er 10 miljoen ton gerecycleerde kunststoffen zijn weg vindt naar nieuwe producten tegen 2025. “Kunststoffen en kunststof afval zijn waardevolle grondstoffen voor de circulaire economie. Inzetten op een verhoging van de inzamelinspanningen voor de recyclage van kunststof afval zal bijdragen tot een vermindering in vervuiling. We willen samenwerken langs de volledige waardeketen van kunststoffen, om onze doelstelling te bereiken en tegelijkertijd te waken over alle functionaliteiten van producten en verpakkingen, zodat de bescherming van de consument, de veiligheid en de hygiëne niet in het gedrang komen.”

Breed engagement

Door de vele handtekeningen onder de verklaring, hoopt de Europese Commissie alle relevante private en publieke spelers over heel Europa te engageren. “Door onze krachten te bundelen kunnen we het volle potentieel van gerecycleerde kunststoffen in een circulaire economie waarmaken en de Europese markt voor gerecycleerde kunststoffen gestaag helpen groeien. Het beleid en de maatregelen moeten erop gericht zijn om de vrije beweging van kunststof afval voor recyclage en gerecycleerde kunststoffen in Europa te faciliteren. We engageren ons om richtlijnen voor recyclage te ontwikkelen, te updaten en te herzien, zodat innovatie kan omarmd worden. Deze richtlijnen moeten rekening houden met de functionaliteiten van producten en verpakkingen met oog op de impact over de volledige levenscyclus. We streven ernaar de recycleerbaarheid van kunststof producten te verhogen om het volume en de kwaliteit van gerecycleerde kunststoffen te kunnen afleveren waar de markt om vraagt.”

EuRIC ziet CPA als complementair

EuRIC, de European Recycling Industries’ Confederation, ondersteunt de verklaring. Voorzitter van de EuRIC Plastics Recycling Branch (EPRB) Paul Mayhew: “De CPA (Circular Plastics Alliance) verpersoonlijkt de benadering van de volledige waardeketen om het doel van minstens 10 miljoen ton gerecycleerde kunststoffen tegen 2025 te realiseren. De verklaring moet gezien worden als een eerste formele stap van de meest relevante stakeholders uit de kunststofindustrie om polymeren meer circulair te maken.” Vice-voorzitter van de EPRB Sophie Sicard vult aan: “Het werk dat de CPA op zich zal nemen, moet gezien worden als complementair bij de implementatie van regelgeving die de vraag naar gerecycleerde kunststoffen moet doen toenemen en eco-design bij het ontwerp van producten moet stimuleren. Daarom is het belangrijk dat er ook bindende doelen rond de recyclage-inhoud in petflessen zijn vastgelegd in de Single-Use Plastics richtlijn en de herziening van de Packaging and Packaging Waste richtlijn (PPWD). Vooral de essentiële vereisten zijn cruciaal om circulariteit in kunststoffen te verhogen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details