NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Kunststof profielen krijgen tweede leven en besparen 90.000 ton CO2

Pvc is een nobel materiaal dat bijzonder veel voordelen brengt in toepassing. De raamprofielen van Deceuninck zijn daar een mooi voorbeeld van en zorgen voor sterkte, isolatie, bescherming en esthetiek. Maar mooier nog, pvc is ook een duurzaam materiaal dat mits een goede recyclagemethode in principe oneindig maal gerecycleerd en dus hergebruikt kan worden. In het streven naar een zo laag mogelijk ecologische voetafdruk, investeerde Deceuninck fors in een nieuwe recyclagelijn. Een technisch huzarenstukje waar Lybover Recycling een belangrijke hand in had.

Deceuninck is een wereldspeler in raam- en deurprofielen in kunststof met productievestigingen in vijftien landen. Met meer dan 3.800 medewerkers wordt er een omzet gegenereerd van 674 miljoen euro. In Diksmuide prijkt Deceuninck Compound, de plek waar de pvc grondstof zijn formulatie van pvc hars en additieven meekrijgt om aan specifieke eisen te voldoen. Het was dan ook een strategische keuze de recyclageactiviteiten daar neer te poten. Sourcing and sustainability manager Margot Lannoo: “We zetten reeds jaren in op verduurzaming, en het streven naar circulariteit is daar een belangrijk onderdeel van. Door de kringloop volledig te sluiten verkleinen we aanzienlijk onze ecologische voetafdruk. Voor elke kg gerecycleerd materiaal sparen we om en bij de 2 kg CO2 uit. En het recyclage proces verbruikt tot 90% minder energie dan het aanmaken van virgin grondstof.”

Expertise van Lybover Recycling (Bulk .ID)

Kunststof PVC Artikel Recycling Recyclage RecyclePro Vakblad België

De recyclagelijn die er  sinds 2012 stond had een capaciteit van 10.000 ton, goed voor het verwerken van het eigen productieafval en de snijresten van klanten. Om in te spelen op de toenemend aanbod van eerste generatie ramen en deuren en om ook voor deze, meer vervuilde fractie, de kringloop te sluiten, was een nieuwe installatie aan de orde. Hierbij stonden drie sleutelwoorden voorop: kwaliteit, capaciteit en efficiëntie. Deceuninck deed voor de nieuwe proceslijn een beroep op de expertise van Lybover Recycling.

Technisch huzarenstukje

Operations manager van de Divisie Compound Tom Driessens wist op voorhand dat de nieuwe lijn een technisch huzarenstukje zou moeten worden. “Wat we willen realiseren is eigenlijk nog nergens ter wereld gebeurd. Lybover Recycling kreeg dus van ons een enorme puzzel in handen om alle technieken samen te brengen om de vooropgestelde tonnages, efficiëntie en zuiverheid te halen. Met de bijkomende uitdaging dat de bestaande installatie de hele tijd moest kunnen blijven draaien en dat het om moeilijk te verwerken kunststof stromen ging.” De sleutel tot succes lag dan ook in enerzijds het ruime aanbod van kwalitatieve machines en anderzijds de eigen engineeringcapaciteit van Lybover Recycling. “Door hun expertise en hun ruime portfolio kunnen ze zich echt onderscheiden in totaalprojecten. We apprecieerden ook de openheid en transparantie waarmee ze tewerk gingen en het uitstekende time- en projectmanagement. In maart 2018 zijn we begonnen en aan het einde van het jaar waren we al operationeel.”

Circulaire economie dichterbij brengen

Kunststof PVC Artikel Recycling Recyclage RecyclePro Vakblad België

“Het werk dat Lybover Recycling geleverd heeft is in overeenstemming met onze doelstellingen”, vat Lannoo samen. Grosso modo kunnen er tien stappen in onderscheiden worden. Alles begint met een grote breekinstallatie die het materiaal terugbrengt tot fracties van 30 à 50 cm. Na een eerste metaalsortering gaat het naar de hamermolen die zorgt voor een verdere verkleining van het materiaal. In de volgende sectie komt een veelvoud van scheidingstechnieken aan bod die andere kunststoffen, folies, metalen, glas, rubbers, siliconen en glasvezels uit het pvc halen. Het stof dat daarbij vrijkomt wordt ook vakkundig aangepakt door een ontstoffingsinstallatie. Na een natte en een droge maling schiet er nog materiaal over in fracties van enkele mm. Vervolgens worden de materialen op kleur gescheiden en gaan ze de laatste verwerkingsfases in: granulatie of micronisatie. Voor elke stap gebeuren de nodige kwaliteitscontroles, één van de drie speerpunten van Deceuninck.

Lannoo: “De lijn heeft een capaciteit van 45.000 ton per jaar, goed voor 2,3 miljoen ramen die zo jaarlijks van het stort gered zullen worden. Vandaag bevatten ons profielen reeds 12% gerecycleerd materiaal. Tegen 2021 willen we dat percentage optrekken tot 25% wereldwijd. Op die manier willen we tonen dat het ons menens is de circulaire economie dichterbij te brengen en onze eigen ecologische voetafdruk te verlagen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details