NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Klaar voor de toekomst met nieuwe gasrecuperatie-installatie

Klaar voor de toekomst met nieuwe gasrecuperatie-installatie

Vorig jaar lanceerde Recupel een opsporingsbericht: er waren meer dan 200.000 koelkasten vermist. Voor een correcte verwerking voor het milieu, zouden koelkasten op het eind van hun leven immers in een erkende verwerkingseenheid moeten belanden. Een ervan ligt in Luik. Recydel bereidt zich alvast voor om in de toekomst meer koelkasten en meer koelgassen te kunnen verwerken met de investering in een nieuw gasrecuperatiesysteem.

Cedric Dupont: “ In elk project: manieren zoeken we manieren om de kwaliteit en productiviteit te verhogen maar ook de veiligheid en duurzaamheid te verbeteren.”

 

Bij Recydel in Luik wordt elektronisch afval verwerkt. De focus ligt er twee inputstromen: een mix van huishoudelijke toestellen (denk aan stofzuigers, microgolfovens, computers …) en koelkasten. Beide worden op twee verschillende lijnen verwerkt: ze maken weliswaar gebruik van een gelijkaardig mechanisch proces (shredders, magneten en wervelstroomtechnologie), maar het grote verschil zit hem in de gasrecuperatie die nodig is om koelkasten veilig te verwerken. Procestechnoloog Cedric Dupont legt uit hoe de recyclage precies in zijn werk gaat bij Recydel. “Depollutie is de eerste stap. Daar gaan kabels en gevaarlijke stoffen eruit. Het materiaal wordt vervolgens ook al ingedeeld in verschillende categorieën, in functie van de waarde. Het spreekt voor zich dat het gehalte aan kostbare metalen in een laptop hoger zal zijn dan in een koffiezetapparaat. Deze stappen gebeuren volledig manueel.” Van zodra de batch per categorie groot genoeg is, kan de mechanische verwerking starten. “Daarbij gaan de toestellen dan door een shredder die het materiaal in verschillende stappen terugbrengt tot een formaat van 25 mm. Zo kan het uitgesorteerd worden in verschillende fracties: kunststof, aluminium, koper, edele metalen …” En met die materialen gebeuren mooie circulaire dingen. Zo dienen ze bijvoorbeeld als filament in een 3D-printer.

1-kopieren

Dupont en zijn team vonden een plekje voor de nieuwe en grotere gasrecuperatie-installatie vlak naast de huidige lijn.

 

Recuperatie van koelgassen

Voor koelkasten komt er dus nog een cruciale stap bij. “In de compressor en het koelcircuit van een koelkast bevinden zich nog gassen en olie. Wij gaan die eerst veilig verwijderen om vervolgens de gassen en de olie te recupereren. Het gaat vooral om R12 en pentaan. Dan volgt de tweede stap: het shredderen. Dat gebeurt onder een gecontroleerde atmosfeer die bestaat uit stikstof en waarin we een hoog debiet van inerte lucht genereren, om explosies te vermijden. Tijdens het shredderen van zowel de koelkast als het PU schuim dat in de koelkast aanwezig is kunnen er nog altijd gevaarlijke gassen vrijkomen. Daarom werken we in deze tweede stap met een gasrecuperatiesysteem.” Om dat gas te recupereren moet het gekoeld worden zodat het vloeibaar wordt en in een gastank kan worden opgeslagen.

Bij Recydel in Luik wordt elektronisch afval verwerkt.

 

Nieuwe installatie aan lage druk

Omdat de bestaande gasrecuperatie-installatie al tien jaar oud was, bleek ze te beperkt in capaciteit voor het volume dat Recydel wil draaien. “Meer dan 60 à 65 koelkasten per uur verwerken was niet mogelijk om nog binnen de wettelijke standaarden te vallen. Als we ons rendement willen opdrijven en alle nomen halen drong een vervanging zich dus op. Bovendien doken er door de leeftijd meer onderhoudsproblemen en pannes op. En dat kost ook tijd en geld.” Voor Dupont was het belangrijk dat de nieuwe installatie niet meer die hoge debieten hoefde te leveren. “Het nadeel is dat de machine dan een grotere voetafdruk heeft, tot drie à vier keer zoveel zelfs. Maar de voordelen zijn ook navenant. Door maar aan 1 bar druk te werken hebben we meer controle over de veiligheid, verbruiken we minder energie en stikstof en zijn ook de wisselstukken aanzienlijk goedkoper.” Dupont en zijn team vonden er een plekje voor vlak naast de huidige lijn.

“Door maar aan 1 bar druk te werken hebben we meer controle over de veiligheid, verbruiken we minder energie en stikstof en zijn ook de wisselstukken aanzienlijk goedkoper.”

 

Perfect identificeren en traceren van diverse gassen

Door deze investering bereidt Recydel zich duidelijk voor op de toekomst. Het bedrijf heeft immers plannen om zijn productielijnen gevoelig uit te breiden om de stroom aan AEEA te kunnen opvangen. “Dat deze installatie probleemloos een bredere variatie aan gassen kan recupereren, was ook doorslaggevend in onze keuze. Vandaag vallen de gassen grosso modo uiteen in R11 (oude koelkasten, kan enkel nog verbrand worden met energierecuperatie) en cyclopenthaan (jongere koelkasten, kent hergebruik in de chemische industrie). “Producenten experimenteren echter flink met welke gassen voor een beter rendement kunnen zorgen binnen de bestaande en toekomstige milieunormen. Er komt dus een grotere variatie op ons af. De oude installatie zou aangepaste filters nodig gehad hebben om deze gassen te kunnen verwerken. De nieuwe kan ze probleemloos de baas en beschikt tevens over een monitoringsysteem dat precies meet wat er binnengaat op basis van chromatografie. Zo kunnen we makkelijk gassen identificeren en traceren doorheen de productie. Dat is nu eenmaal de uitdaging in elk project: manieren zoeken om de kwaliteit en productiviteit te verhogen maar ook de veiligheid en duurzaamheid te verbeteren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details