NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Inzetten op XXL-machines doet groeien

Veel volume verwerken op een korte tijdspanne. Het is wat van Sanel Recycling een van de grootste mobiele brekers in België gemaakt heeft. Het bedrijf is sinds 2011 meer dan verdubbeld in volume. Dat komt niet alleen door het investeren in grote machines, maar ook door de expertise van het team dat ze bedient. Kristof Wille geeft ons een blik achter de schermen van Sanel Recycling en op de sector van puin- en afvalwerking.

Sanel Recycling ontstond al in 2006. Zaakvoerder Elias Vandevoorde zag in dit bedrijf de perfecte uitbreiding van zijn activiteiten in grond- en afbraakwerken, containerverhuur en transportdiensten. Sinds 2011 is Kristof Wille verantwoordelijk voor het operationele luik van Sanel Recycling. “Ik moet er in de ruimste zin van het woord voor zorgen dat we blijven draaien. Door enerzijds nieuwe jobs te vinden en er anderzijds over te waken dat ze tot in de kleinste details kunnen uitgevoerd worden. Dat geeft een gezonde spanning om voor elke klant, klein of groot, onze deadline te halen.” Sanel Recycling beschikt over een breekwerf in Eeklo en Zeebrugge voor de recyclage van puin en is verder actief in de opslag en overslag van alle niet-gevaarlijke afvalstoffen. De wisselwerking met Elias Vandevoorde bvba zorgt voor een win-win.

XXL-brekers

Sanel Recycling trekt resoluut de kaart van een up-to-date en XXL machinepark om zijn projecten tot een goed einde te brengen. “We hebben de grootste mobiele breker actief in België in onze rangen. Hij krijgt ondersteuning van drie andere uit de kluiten gewassen mobiele brekers. Over de capaciteit beschikken om meer te doen dan een ander, is daarbij ons uitgangspunt”, verduidelijkt Wille. “Grote projecten zoals de afbraak van Ford Genk of op de luchthaven van Zaventem waar de brekers op korte tijd heel wat door de kiezen krijgen, zijn spek naar de bek van deze machines. Maar we zouden dat niet kunnen zonder de tomeloze inzet van onze mensen. Breken is misschien geen hogere wiskunde, maar het vergt toch expertise en ervaring om het beter te doen.”

Sanel recycling

Sanel Recycling trekt resoluut de kaart van een up-to-date en XXL machinepark om zijn projecten tot een goed einde te brengen.

 

Technisch onderscheiden

Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Wille: “Er woedt een serieuze prijzenslag in de sector. De kosten worden door de strengere regelgeving steeds hoger, maar de marges op projecten kleiner. Wij proberen ons daarom eerder technisch te onderscheiden. Enerzijds door net te opteren voor die grote machines. Zo werken we bijvoorbeeld aan een project in het noorden van Frankrijk voor het breken van de betonnen spoorwegdwarsliggers. We zijn de enige die ze op zo een grote schaal kunnen breken en daar zijn we trots op. Anderzijds zetten we ook in op service en kwaliteit.”

Naar een betere kwaliteit?

Net daarom kan Wille zich wel vinden in het principe achter Tracimat. Het systeem heeft immers een kwaliteitsverhoging voor ogen, maar het is de vraag of dit in de realiteit zo zal zijn. Bovendien moet het wel werkbaar blijven in de praktijk. “Er zijn te veel beperkingen om een echt sluitende regelgeving te hebben. Bovendien kampt iedereen in de sector met een gebrek aan ruimte. De terrein liggen nu al overvol. ls we, begin 2020, alle puinstromen per soort verplicht nog eens extra moeten ontdubbelen in laag- en hoogmilieurisicoprofielpuin (LMRP en HMRP) … Of je moet meer LRMP ontvangen. Maar als je vandaag de deur wil sluiten voor HRMP dan heb je morgen geen klanten meer. Toch is een betere kwaliteit de richting die we willen uitgaan. Om zodoende ook beter gevaloriseerde toepassingen te vinden voor bijvoorbeeld beton- en menggranulaat.”

Ook inzameling bedrijfsafval

Ook inzake afvalverwerking lijken we stilaan aan onze limieten te zitten. Wille: “Er is een tekort aan plaatsen waar we heen kunnen met de restfractie. Die is onvermijdelijk, hoe goed je ook recycleert. Maar de verbrandingsovens zitten vol en de grenzen zijn dicht dus kunnen we nergens heen.” Met de uitbreiding van de activiteiten naar de inzameling van bedrijfsafval zal die nood nog verder groeien. “Ook hier weer doet de mond-aan-mond-reclame over onze service en kwaliteit zijn werk. We doen dit nu een jaar en beschikken intussen al over een tweede perswagen. En over een sorteerinrichting om het bedrijfsafval in alle nodige fracties te sorteren, zodat we zoveel mogelijk waardevol materiaal uit de restfractie kunnen puren. Want daar draait het tenslotte om in onze sector, van afval een grondstof maken”, besluit Wille.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details