Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Recyclinginstallaties

Innovatieve technologie anticipeert op ambitieuzere doelstellingen

UniSort-Unibot-in-LVP-Anlage_Qualitätskontrolle
Nauwkeurige detectie door middel van HSI technologie (Hyper Spectral Imaging) met extreem hoge resolutie.

Tekst | Lybover

Beeld | Lybover en PreZero

21 oktober 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

In de komende jaren zal de recyclage-industrie geconfronteerd worden met nieuwe sorteeruitdagingen en -doelstellingen voor zowel bedrijfsmatig als voor huishoudelijk afval. Vlarema 8, strengere normen voor verbrandingsovens … Een positieve ontwikkeling voor onze toekomst. Maar dit vraagt ook de nodige investeringen in kostenefficiënte en steeds accuratere technologie. STEINERT, partner van Lybover RECYCLING, geeft het voorbeeld van hoe een technologische inhaalbeweging soms razendsnel kan gaan. De afgelopen jaren investeerde STEINERT in nieuwe NIR cameratechnieken en zette het bedrijf volop in op digitalisering. Door de exclusieve samenwerking met STEINERT kan Lybover RECYCLING u nog beter bijstaan met advies op maat om zo een maximaal rendement te halen uit uw materiaalstroom.

In combinatie met UniSort machines van de EVO 5.0 generatie is UniSort Unibot klaar voor de volgende generatie volledig geautomatiseerde sorteersystemen.

STEINERT heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe sorteermachines op basis van NIR (near infrared). NIR verwijst naar een spectrum in een bereik tussen 760 en 2.500 nm dat onzichtbaar is voor de mens. In dit golflengtegebied kunnen karakteristieke patronen van materialen op basis van moleculaire trillingen gedetecteerd worden na excitatie met licht. Zelfs de kleinste verschillen in de chemische samenstelling van de gedetecteerde materialen kunnen worden beoordeeld. De door STEINERT toegepaste HSI technologie (Hyper Spectral Imaging) is in staat deze karakteristieke patronen met zeer fijne resoluties waar te nemen. 

Flexibel design om makkelijk tegemoet te komen aan lokale voorschriften.

UniSort Unibot: sorteerrobot voor de hoogste zuiverheden

De laatste toevoeging aan het gamma is de UniSort Unibot, een sorteerrobot voor de hoogste zuiverheden. Deze machine combineert betrouwbare sensortechnologie met moderne robotica om de efficiëntie van sorteerinstallaties verder te verhogen. Daarbij zorgt een op AI gebaseerde herkenningssoftware voor een nauwkeurige detectie en een nieuw sorteerprincipe voor een zuivere kunststoffractie in de laatste sorteerstap. UniSort Unibot maakt gebruik van beproefde technologie: complexe sorteerprogramma’s worden gefaciliteerd door een combinatie van sensoren bestaande uit hoge-resolutie NIR en kleurencamera’s. Dankzij de jarenlange expertise worden objecten niet alleen nauwkeurig, maar ook betrouwbaar gedetecteerd. UniSort Unibot is ontworpen voor de meest geavanceerde sorteerinstallaties ter wereld en integreert zich naadloos in het nieuwste UniSort besturingssysteem. Daarbij controleert en beoordeelt UniSort Unibot de kwaliteit van de materiaalstroom met behulp van sensoren, waardoor een optimale kwaliteit van het eindproduct wordt gegarandeerd en er een interface ontstaat voor de digitale verwerking van de gegevens. Hierdoor is het mogelijk om direct op de materiaalstroom te reageren, zodat aan wettelijke of klantspecifieke eisen kan worden voldaan.

Moderne robotica voor zuivere fracties

De UniSort Unibot maakt niet alleen gebruik van betrouwbare sensoren, maar ook van robotica-expertise. Een moderne deltarobot met een speciaal ontwikkelde gereedschapsadapter biedt de hoogste snelheden en de grootste nauwkeurigheid in extreem kleine ruimtes. Hogesnelheidsdeltarobots maken 60 picks per minuut mogelijk. Een tweede robot kan ook worden toe­gevoegd voor hogere doorvoersnelheden. 

De innovatieve STEINERT technologie is geen toekomstmuziek maar wordt vandaag al in de praktijk toegepast in het PreZero pmd-recyclagecentrum in Evergem. (Beeld PreZero)

Digitalisering van de recyclage-industrie

In de komende jaren zal kunstmatige intelligentie ook in de recyclage-industrie steeds belangrijker worden. Data worden gezien als de sleutel tot voorheen onoplosbare uitdagingen. Maar data zijn bij veel recyclagebedrijven nog een onbenutte bron van informatie. De eisen die aan installaties, machines en mensen worden gesteld, nemen voortdurend toe. Er is een vraag naar grotere, complexere sorteerinstallaties als gevolg van de grotere financiële druk, strengere recyclagepercentages en materialen in materiaalstromen die uit meerdere lagen bestaan. Installaties die efficiënt gebruikt worden, gemakkelijk te monitoren en snel te onderhouden zijn, zijn absoluut essentieel voor vlotte en economisch rendabele sorteerprocessen. Daarom gaat Lybover RECYCLING partner Steinert nog een stap verder en biedt deze technologiepartner ook digitale oplossingen aan voor een vereenvoudigde inbedrijfstelling, monitoring en controle van uw installaties.  

Spitstechnologie in de praktijk: PreZero pmd-sorteercentrum

In Evergem heeft PreZero Recycling Belgium begin 2021 een sorteerinstallatie voor pmd-verpakkingen opgestart, goed voor een totale investering van 46 miljoen euro. De sorteer­processen bundelen de modernste beschik­bare technologie en garanderen dat de huidige en toekomstige ambitieuze recyclagequota van de Belgische regering veilig kunnen worden gehaald. Naast mechanische sorteer­componenten zoals windshifters, magneten en ballistische scheiders, bestaan de centrale onder­delen van het systeem uit in totaal 26 NIR-apparaten die de pmd-verpakkingen sorteren in veertien fracties, waaronder polyethyleen, polypropyleen, poly­styreen en pet. Robots zorgen er ook voor dat drank­kartons, pet-trays en HDPE verpakkingen worden gescheiden bij het nasorteren van het materiaal. Steinert leverde niet alleen de NIR-apparaten maar ook de robots voor deze innovatie sorteerinstallatie.  

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details