NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Innovatief en meer circulair dankzij artificiële intelligentie en digitale marktplaats

Innovatief en meer circulair dankzij artificiële intelligentie en digitale marktplaats

Tijdens het World Resources Forum kreeg het publiek een voorsmaakje van twee opmerkelijke innovatieprojecten. Recupel toonde er voor hoe het met de inzet van artificiële intelligentie en de ontwikkeling van een digitale marktplaats waar kmo’s hun slapend ICT-afval kwijtraken het percentage van ingezameld afgedankt elektro verder wil verhogen.

Mirto VZW, Eeklo

Recupel haalt jaarlijks 40.000 ton op uit de restcategorie: gsm’s, kleine huishoudapparaten, computers, radio’s, dvdspelers …
Vandaag gebeurt de analyse van de restcategorie manueel.

 

Uit cijfers van 2017 blijkt dat er per gezin gemiddeld 30% van het afgedankt elektro weggegeven of verkocht wordt, goed voor 9,8 kg afgedankt elektronisch materiaal per inwoner. En dat is bijzonder nuttig want van elk toestel dat Recupel in 2017 inzamelde kan het gemiddeld 90% recycleren tot nieuwe grondstoffen. In 2019 moet 65% van de op de markt gebrachte apparaten ingezameld kunnen worden. Recupel zoekt daarom voortdurend naar innovatieve manieren om de hoeveelheid ingezameld oud elektro in België te vergroten en nog meer circulair te zijn. Een eerste initiatief is de integratie van artificiële intelligentie. Samen met IDLab, een imec onderzoeksgroep aan de UAntwerpen, ontwikkelt Recupel een nieuwe zelflerende software die het recyclagebedrijf moet helpen om afval efficiënter en sneller te herkennen en te catalogeren. Nog dit jaar gaat de laboratoriumopstelling van start. Eind 2019 wil Recupel het systeem algemeen invoeren.

Zelflerend systeem helpt afval herkennen

Gallo NV,Menen,Recupel

Op het digitale platform kunnen kmo’s hun afgedankte e-waste aanbieden. Daar kunnen afvalverwerkers bekijken of er voor hen interessante loten tussen zitten.

 

Recupel haalt jaarlijks 40.000 ton op uit de restcategorie: gsm’s, kleine huishoudapparaten, computers, radio’s, dvdspelers … Vandaag gebeurt de analyse van de restcategorie manueel. Ongeveer 3% van de 40.000 ton gaat naar een onafhankelijke sampler. Daar analyseren en registreren werknemers van een maatwerkbedrijf de samenstelling. De afgelopen vijf jaar heeft Recupel via deze registratie een databank van een miljoen foto’s opgebouwd. Foto’s die gebruikt zijn om de beeldherkenningssoftware te ontwikkelen. “Artificiële intelligentie helpt ons om het catalogiseringssysteem sneller, goedkoper en vooral efficiënter te organiseren”, legt CEO Peter Sabbe uit. Al in de eerste testfase bleek de zelflerende software bijzonder accuraat te herkennen. Ze wees 90% van de toestellen toe aan de juiste productcategorie. In een volgende fase zal de software kunnen vertellen over welk toestel het precies gaat. Het einddoel is de automatische herkenning van heel het toestel: merk, productcategorie, toesteltype, productiejaar. Een producent zou vervolgens aan Recupel kunnen vragen om alle toestellen van zo’n specifiek type en jaar apart te houden voor gericht hergebruik van materialen of onderdelen. Dankzij dat soort informatie kunnen de producenten en verwerkende bedrijven dus eveneens efficiënter inzetten op circulaire economie.

Digitaal platform voor IT-afval kmo’s

Gallo NV,Menen,Recupel

Eerdere studies van Recupel wezen al uit dat kmo’s over heel wat slapend ICT-afval beschikken.

 

Eerdere studies van Recupel wezen al uit dat kmo’s over heel wat slapend ICT-afval beschikken. Hoe krijgen we die toestellen in de recyclagestroom? Het nieuwe project Smartloop is het antwoord van Recupel hierop. Smartloop wordt een virtuele marktplaats waarop Recupel vraag en aanbod bij elkaar brengt. Recupel bepaalt de spelregels, maar uiteindelijk gelden er de regels van de vrije markt. Hoe werkt het concreet? Op het digitale platform kunnen kmo’s hun afgedankte e-waste aanbieden. Daar kunnen afvalverwerkers bekijken of er voor hen interessante loten tussen zitten. Afhankelijk van de inhoud, zal de kmo er nog wat geld voor krijgen of er een bepaalde som op moeten toeleggen. De kmo kiest er de voordeligste aanbieding uit, het verwerkingsbedrijf regelt een tijdstip voor ophaling. Klaar. Op deze manier raken kmo’s op een gebruiksvriendelijke manier hun e-waste kwijt. Het verwijderen van eventuele schadelijke stoffen uit de toestellen gebeurt correct door erkende inzamelaars. En alles gebeurt volgens een marktconforme prijs. Iedereen wint er dus bij. In een latere fase ziet Recupel mogelijkheden om het platform uit te breiden naar andere afvaltypes zoals batterijen en verpakkingsmateriaal. Sabbe: “Tegen de zomer willen we Smartloop alvast in testfase operationeel maken in een aantal steden, zoals Brussel. Ook voor dit project is het uiteindelijk onze bedoeling om de verworven kennis en technologie ter beschikking te stellen van andere spelers op de wereldmarkt.” 

Mirto VZW, Eeklo

Samen met IDLab, een imec onderzoeksgroep aan de UAntwerpen, ontwikkelt Recupel een nieuwe zelflerende software die het recyclagebedrijf moet helpen om afval efficiënter en sneller te herkennen en te catalogeren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details