Platform over de gehele recyclingstroom in België
Zeven & Brekers

Indrukwekkende demonstratie in Son.

Evolutie van de mobiele shredder: groter, sneller, efficiënter en slimmer.

IMG_3092

Tekst | Jan Mol

Beeld | Draeckensteijn Media

24 maart 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Sommige innovaties moet je gewoon gezien hebben. De enorme dieplader van Smet Rental uit Verrebroek die we als eerste tegenkomen op het terrein van Baetsen Recycling in Son zorgt al voor de voorpret. Als we een stuk verder het terrein op lopen, zien we een gele gigant, die zich lustig door bergen afval heen vreet. We zijn uitgenodigd door Philippe Potier van Smart Equipment, importeur van het Finse merk TANA, om ons op de hoogte te laten stellen van alle innovaties.

Aangekomen bij het mobiele gevaarte worden we voorgesteld aan Lucas Cuypers, application manager bij TANA. Hij heeft meegeholpen in het ontwikkelingsproces van de 440DT Eco. “Ik reis de wereld rond voor TANA om feedback van klanten te verzamelen en op locatie support te bieden. De suggesties en wensen van de klanten vertaal ik richting het TANA hoofdkantoor. Dat er ook daadwerkelijk serieus mee omgesprongen wordt, daar is deze 440DT Eco het ‘levende’ bewijs van”, aldus Cuypers.

Een ronde om de machine

Als eerste wijst Cuypers ons op de nieuwe touchdisplay. “Je ziet meteen de gebruiksvriendelijke interface, waarop in tekst en beeld precies te zien is wat er gebeurt. De hydromotoren hebben een elektrische terugkoppeling, zo kan de machine optimaal draaien, dus zo snel mogelijk met zo min mogelijk verbruik.” Ook nieuw is de rotor in deze machine. “Deze heeft nu 44 tanden in plaats van de gekende 33 tanden. Het mooie is dat deze rotor ook retrofit gemonteerd kan worden op oudere brekers.” Ook de hoogte onder de rotor is sterk verhoogd: Cuypers legt uit dat hiermee voortaan blokkades voor­komen worden. “Dat de capaciteit van de breker hoger is geworden door het toegenomen aantal tanden, spreekt voor zich.” Het transportbandgedeelte is volledig nieuw ontworpen en bestaat uit twee delen, met ieder een aparte snelheidscontroller. “Op het bovenste deel zit nu standaard een nieuw weegsysteem. De magneet hangt nu hoger, waardoor er meer ruimte is voor een container onder de band. De afstand tussen magneet en transportband is nu hydraulisch in te stellen, tevens kan er voor zowel links als rechts uitwerpen van ijzer gekozen worden”, somt Cuypers op. De transportband is nu zelf­dragend, dus zonder kettingen. “Daarmee wordt het mogelijk om de transport­band neer te laten voor servicedoeleinden”, licht hij toe.

De gebruiksvriendelijke interface, waarop in tekst en beeld precies te zien is wat er gebeurt.

Nog efficiënter

De achterkant van de machine is voorzien van een verhoging, waardoor er geen materiaal voortijdig op de band terecht kan komen. Aan de zijkant bevinden zich verschillende kuiskammen die op de achterzijde van de rotor gemonteerd kunnen worden. “De achterwand van de breekkamer heeft ook een upgrade gehad, van een gelaste versie naar een verwisselbare versie. De grote bouten aan de buitenkant van de breker zijn daar de stille getuigen van. “De machine is te configureren voor de meest ideale breekgang, van fractie 50 mm tot 400/500 mm.” Ook bijzonder is het motorcompartiment, dat zich los van de breker bevindt. “Er kan lucht doorheen, er blijft minder vuil steken en vuil dat er zit, is meteen zichtbaar. Zo voorkom je brand. Alles is volledig open en bereikbaar.”

Lucas Cuypers toont ons de zeer complete interface die via de cloud in verbinding staat met de machine op de werf.

ProTrack maakt de machine ‘connected’

TANA zou TANA niet zijn als er niet volledig meegegaan zou worden in de huidige tijd van connectiviteit. In de kantine klapt Cuypers zijn laptop open en laat ons kennis maken met de monitoringsoftware (ProTrack), die via de cloud in verbinding staat met de machine die buiten draait. Een duidelijke, geanimeerde interface laat de machine geheel virtueel zien. “Alle processen in de machine kun je hier monitoren”, legt Cuypers uit. “Ook de interactie met machine is direct zichtbaar, tot op het niveau van het indrukken van een knop of het verdraaien van een schakelaar. Alle drukken en temperaturen worden uitgelezen, elke sensor is via IoT verbonden met deze interface. Op deze ­manier kan er gerapporteerd worden naar het management, niet alleen over de staat van de machine, maar ook over de verwerkte hoeveelheden afval. Zo kan er perfect gemeten worden wat de performantie is.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details