NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Indrukwekkende demonstratie in Son.

Indrukwekkende demonstratie in Son.

Sommige innovaties moet je gewoon gezien hebben. De enorme dieplader van Smet Rental uit Verrebroek die we als eerste tegenkomen op het terrein van Baetsen Recycling in Son zorgt al voor de voorpret. Als we een stuk verder het terrein op lopen, zien we een gele gigant, die zich lustig door bergen afval heen vreet. We zijn uitgenodigd door Philippe Potier van Smart Equipment, importeur van het Finse merk TANA, om ons op de hoogte te laten stellen van alle innovaties.

Aangekomen bij het mobiele gevaarte worden we voorgesteld aan Lucas Cuypers, application manager bij TANA. Hij heeft meegeholpen in het ontwikkelingsproces van de 440DT Eco. “Ik reis de wereld rond voor TANA om feedback van klanten te verzamelen en op locatie support te bieden. De suggesties en wensen van de klanten vertaal ik richting het TANA hoofdkantoor. Dat er ook daadwerkelijk serieus mee omgesprongen wordt, daar is deze 440DT Eco het ‘levende’ bewijs van”, aldus Cuypers.

Een ronde om de machine

Als eerste wijst Cuypers ons op de nieuwe touchdisplay. “Je ziet meteen de gebruiksvriendelijke interface, waarop in tekst en beeld precies te zien is wat er gebeurt. De hydromotoren hebben een elektrische terugkoppeling, zo kan de machine optimaal draaien, dus zo snel mogelijk met zo min mogelijk verbruik.” Ook nieuw is de rotor in deze machine. “Deze heeft nu 44 tanden in plaats van de gekende 33 tanden. Het mooie is dat deze rotor ook retrofit gemonteerd kan worden op oudere brekers.” Ook de hoogte onder de rotor is sterk verhoogd: Cuypers legt uit dat hiermee voortaan blokkades voor­komen worden. “Dat de capaciteit van de breker hoger is geworden door het toegenomen aantal tanden, spreekt voor zich.” Het transportbandgedeelte is volledig nieuw ontworpen en bestaat uit twee delen, met ieder een aparte snelheidscontroller. “Op het bovenste deel zit nu standaard een nieuw weegsysteem. De magneet hangt nu hoger, waardoor er meer ruimte is voor een container onder de band. De afstand tussen magneet en transportband is nu hydraulisch in te stellen, tevens kan er voor zowel links als rechts uitwerpen van ijzer gekozen worden”, somt Cuypers op. De transportband is nu zelf­dragend, dus zonder kettingen. “Daarmee wordt het mogelijk om de transport­band neer te laten voor servicedoeleinden”, licht hij toe.

De gebruiksvriendelijke interface, waarop in tekst en beeld precies te zien is wat er gebeurt.

Nog efficiënter

De achterkant van de machine is voorzien van een verhoging, waardoor er geen materiaal voortijdig op de band terecht kan komen. Aan de zijkant bevinden zich verschillende kuiskammen die op de achterzijde van de rotor gemonteerd kunnen worden. “De achterwand van de breekkamer heeft ook een upgrade gehad, van een gelaste versie naar een verwisselbare versie. De grote bouten aan de buitenkant van de breker zijn daar de stille getuigen van. “De machine is te configureren voor de meest ideale breekgang, van fractie 50 mm tot 400/500 mm.” Ook bijzonder is het motorcompartiment, dat zich los van de breker bevindt. “Er kan lucht doorheen, er blijft minder vuil steken en vuil dat er zit, is meteen zichtbaar. Zo voorkom je brand. Alles is volledig open en bereikbaar.”

Lucas Cuypers toont ons de zeer complete interface die via de cloud in verbinding staat met de machine op de werf.

ProTrack maakt de machine ‘connected’

TANA zou TANA niet zijn als er niet volledig meegegaan zou worden in de huidige tijd van connectiviteit. In de kantine klapt Cuypers zijn laptop open en laat ons kennis maken met de monitoringsoftware (ProTrack), die via de cloud in verbinding staat met de machine die buiten draait. Een duidelijke, geanimeerde interface laat de machine geheel virtueel zien. “Alle processen in de machine kun je hier monitoren”, legt Cuypers uit. “Ook de interactie met machine is direct zichtbaar, tot op het niveau van het indrukken van een knop of het verdraaien van een schakelaar. Alle drukken en temperaturen worden uitgelezen, elke sensor is via IoT verbonden met deze interface. Op deze ­manier kan er gerapporteerd worden naar het management, niet alleen over de staat van de machine, maar ook over de verwerkte hoeveelheden afval. Zo kan er perfect gemeten worden wat de performantie is.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details