De vreemde eend in de bijt in het eerste lijstje van door de OVAM goedgekeurde oplossingen voor digitale transportdocumenten? Het pakket van OMS4Business. Als enige biedt het een totaaloplossing aan die de volledige bedrijfsvoering van afval- en recyclagebedrijven kan digitaliseren. “Nu is het moment om door te pakken. Want het zal niet bij identificatieformulieren alleen blijven. Door nu een klein stapje extra te zetten, zal je er op korte termijn heel veel mogelijkheden bijkrijgen om je administratie sneller en efficiënter te maken.”
Aan het woord is Leon Fleischeuer, oprichter en zaakvoeder van OMS4Business. Bij de ontwikkeling van het gelijknamige pakket wilde hij het resoluut anders doen en afval- en recyclagebedrijven een totaaloplossing aanbieden. “Deze sector was echt ons uitgangspunt bij de ontwikkeling van het pakket. Dat maakt dat we vanuit een order kunnen vertrekken om het hele proces errond in vier stappen digitaal aan te sturen. En dat ook alle andere systemen (weegbruggen, scanners, webshops …) en boekhoudpakketten naadloos geïntegreerd of gekoppeld worden in hetzelfde platform. Daar zit echt de efficiëntiewinst. Met een meertalig standaardpakket in de cloud, zonder duur maatwerk, digitaliseren we de volledige bedrijfsflow van onze klanten.”
Hoewel OMS4business vanuit Nederland opereert, is het al drie jaar aanwezig op de Vlaamse markt, met uiteraard aandacht voor de Vlaamse wetgeving. Zo beschikt het pakket al standaard over Matis, Copro, Certipro, Valipac rapportage en is het nu ook goedgekeurd als oplossing voor digitale identificatieformulieren. “Voor veel bedrijven is deze eerste stap naar verplichte digitale transportdocumenten al een grote. Dat beseffen we. Ze zijn niet altijd op zoek naar nog meer digitalisering. Toch kan het hen veel opleveren om dat vandaag wel al te doen. Zowel vanuit Europa als vanuit Vlaanderen zal digitaal de norm worden. Het is goed om je processen daar vandaag al op voor te bereiden. Om al na te denken. Met OMS4Business krijgen ze na een relatief kort implementatietraject een heel eenvoudig systeem om in te werken. Minder papier, minder kans op fouten en zoveel meer tijds- en efficiëntiewinst.”
“Maar we kunnen natuurlijk niet om een grondige voorbereiding heen”, geeft Fleischeuer aan. “Je hoeft natuurlijk niet alles in één keer te digitaliseren, maar je moet wel nadenken over hoe jouw processen misschien anders en beter ingericht kunnen worden. Dat is de zure appel waar bedrijven even doorheen moeten bijten. Al hebben we wel al flink wat manieren om bestaande data makkelijk over te zetten en hen hierin op alle mogelijke manieren te begeleiden. Dan krijgen ze één platform waarin ze het overzicht hebben over al hun processen, compleet met een oplossing om heel eenvoudig digitale identificatieformulieren aan te maken en op te volgen. Ook voor chauffeurs, want voor hen hebben we een mobiele applicatie.”