Gerecycleerde glasscherven gebruiken in plaats van nieuwe grondstoffen levert 25% minder energieverbruik op in het smeltproces (als gevolg van een lager smeltpunt) en dus lagere stookkosten, minder emissies en CO2-uitstoot, een verlenging van de levensduur van de glassmeltoven en lagere inkoopkosten voor grondstoffen. Redenen genoeg om een optimaler gebruik van gerecycleerd glas na te streven. Flexty ontwikkelde hiervoor een unieke keuringsmethode om klanten – zowel glasrecyclagebedrijven als bedrijven die gerecycleerde glasscherven gebruiken – van betrouwbare en onafhankelijke data te voorzien.
De uitdaging voor de glasrecyclage bestaat erin om van het ingezamelde (bonte) glas opnieuw zuivere glasscherven te maken voor de glasindustrie. Daarvoor moeten verschillende stoorstoffen uit het glasafval worden gescheiden (bijvoorbeeld steentjes, keramiek, porselein, thermisch glas, loodhoudend glas, plastics). Belangrijk voor een kwalitatieve recyclage is dat de samenstelling van de scherven al voor het gebruik bekend is bij de gebruiker. Zo moet hittebestendig glas, glaskeramiek of high resistent glass, uit de gerecycleerde glasscherven worden gehaald want de aanwezigheid ervan heeft nefaste gevolgen voor het verdere productieproces.
De hyperspectrale beeldvorming maakt een veel snellere en geautomatiseerde inspectie en sortering mogelijk van scherven in de recyclage-industrie.
Daarom sloeg Flexty in 2015 de handen in elkaar met imec. Hun gezamenlijke doelstelling? Hittebestendig glas detecteren in de gerecycleerde scherven met behulp van hyperspectrale camera’s en speciaal ontwikkelde software voor de keurinstallaties. Een hyperspectrale camera combineert traditionele beeldverwerking met spectroscopie. Voor elke pixel in het beeld wordt het licht opgesplitst in een reeks smalle bandjes. Zo wordt een spectrale handtekening opgemeten, uniek voor ieder materiaal. De tint (wit, transparant, bruinachtig) van sommige glasscherven is erg vergelijkbaar met deze van glaskeramiek. Dus met het blote oog zijn beide nauwelijks onderscheidbaar. De klassieke methode om te testen of het om echt glas gaat: de scherf opwarmen met een vlam en hem vervolgens bevochtigen of in water leggen. Een glazen scherf barst op dat moment in stukken, glaskeramiek niet.
Zo moet hittebestendig glas, glaskeramiek of high resistent glass, uit de gerecycleerde glasscherven worden gehaald want de aanwezigheid ervan heeft nefaste gevolgen voor het verdere productieproces.
De nieuwe technologie maakt het mogelijk om glasstukken veel sneller te onderscheiden van stukken glaskeramiek op basis van hun VNIR-spectra (Visible and Near InfraRed) en ze vervolgens met hoge nauwkeurigheid te groeperen in de twee hoofdcategorieën. Het gaat bovendien om een robuuste methode: ook scherven die deels met vuil bedekt zijn, worden herkend. Kortom, de hyperspectrale beeldvorming maakt een veel snellere en geautomatiseerde inspectie en sortering mogelijk van scherven in de recyclage-industrie. “We zijn ervan overtuigd dat we dankzij de hyperspectraaltechnologie de kwaliteitskeuring van glasscherven voor onze klanten verder kunnen optimaliseren om glasrecyclage en de inzet van gerecycleerd glas in nieuw materiaal te vergemakkelijken. Dit proces is in de eindfase en de laatste praktijktesten staan gepland”, vat Jacques van Putten, director bij Flexty samen.