Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

Hoelang overleeft Covid-19 op oppervlakken?

naamloos-1-kopieren-3

20 mei 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Bij het ter perse gaan van dit artikel zaten we met zijn allen nog in lockdown. Een beschermingsmaatregel die de verdere spreiding van het Covid-19 virus moet tegengehouden. Afvalinzamelaars- en verwerkers bleven die volledige periode wel werken. Zij worden immers gezien als een essentiële sector. Nochtans is dit ook voor de mensen uit onze sector niet zonder gevaar. Uit onderzoekt blijkt immers dat het virus enige tijd weet te overleven op bepaalde oppervlakken. Zorg daarom altijd voor voldoende bescherming voor al uw medewerkers.

Wat begon met een plaatselijke uitbraak in het Chinese Wuhan is intussen uitgegroeid tot een pandemie. Het Covid-19 virus beheerst al weken het nieuws. Wetenschappers zijn het erover eens dat de verspreiding van mens op mens voornamelijk gebeurt via hoesten en niezen. De microdruppels die daarbij vrijkomen komen terecht in de lucht, op voorwerpen en op oppervlakken. Wie ze inademt of via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt loopt risico ook zelf besmet te worden. Tot nog toe ontbreekt elk bewijs dat de besmetting ook via de huid. Voldoende afstand houden, het gezicht zo weinig mogelijk aanraken en een goede handhygiëne zijn de adviezen die de voorbije maanden primeerden.

Tot drie uur na verneveling levensvatbaar

Het is belangrijk dat ook medewerkers actief in afvalinzameling en -verwerking deze raad nauwgezet blijven opvolgen. Verschillende studies tonen immers aan dat het coronavirus meerdere uren en soms zelfs dagen kan overleven op gladde oppervlakken en materialen. Een recent onderzoek van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases in Hamilton in de Amerikaanse staat Montana onder leiding van virusecoloog Vincent Munster vergeleek de overlevingskansen van de huidige coronavirusvariant met het coronavirus dat er het meest mee verwant is, de streng die in 2002 de SARS epidemie veroorzaakte. Het ging in totaal om tien experimenten, waarbij vijf materialen verneveld werden met de twee virussen, om het hoesten of niezen te simuleren. Het Covid-19 virus bleef levensvatbaar in de lucht na verneveling gedurende de volledige tijdspanne van het experiment (drie uur). Wel was er een reductie van het aantal virussen: van zo’n 3.160 naar 501 TCID50 per liter lucht. De halveringstijd in aerosol bedraagt dus ongeveer 1,1 tot 1,2 uur.

Stabieler op kunststof en rvs

Wat de oppervlakken betreft, toonde Covid-19 zich meer stabiel op kunststof en rvs dan op koper en karton. Dat zijn dus de materialen om extra voorzichtig mee om te springen. Tot 72 uur na de aanbrenging van het virus op de oppervlakken toonde het zich nog levensvatbaar. Een resultaat dat aansloot bij de kinetica van het verwante coronavirus. Op koper was het Covid-19 virus verdwenen na vier, op karton na 24 uur. Weliswaar waren de virussen met het verloop van de tijd flink uitgedund. Na een bepaalde periode, wederom in functie van het oppervlak was het aantal levende virussen immers gehalveerd. De halveringstijd kwam neer op 6,8 uur voor kunststof, 5,6 uur op staal, 3,5 uur op karton en 48 minuten voor koper.

Blijven handen wassen

De grootste reden voor de evolutie van deze streng tot een wereldwijde epidemie heeft dan vooral te maken met het potentieel om andere mensen te besmetten, zonder zelf al symptomen te vertonen. Door de bestaande overlevingskansen van het Covid-19 virus op vooral kunststof is het dus van belang dat medewerkers actief in de inzameling en verwerking van afval voldoende voorzorgsmaatregelen in acht blijven nemen. De overleving op kleding is wellicht zeer beperkt. Op absorberend materiaal (karton, papier, textiel), kan het virus niet goed aarden. Daarenboven is het gevoelig voor uitdrogen, warmte en zonlicht. Maar voor wie zich dus onzeker voelt is en blijft de handen goed wassen met water en zeep de boodschap.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • I&B-BE

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details