Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

Handel na Brexit? Vraag snel uw EORI-nummer aan

eori

21 maart 2019 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

In principe treedt het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 uit de Europese Unie. Op dit moment is nog geen duidelijkheid over de modaliteiten van die Brexit, en dus moeten ondernemingen die handel drijven met het VK zich voorbereiden op douaneformaliteiten en een EORI-nummer aanvragen.

Voor bedrijven die zaken doen in het Verenigd Koninkrijk zal de Brexit de nodige douaneformaliteiten met zich meebrengen.

Douaneverplichtingen

Om te kunnen voldoen aan hun douan­everplichtingen moeten ondernemingen beschikken over een EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification). Daarvoor moeten bedrijven zich in één enkele lidstaat laten registreren. Het EORI-nummer zal erkend worden door alle douaneautoriteiten van de EU. Het EORI-nummer is noodzakelijk om een douaneaangifte te kunnen opstellen. Zonder douaneaangifte mogen de goederen niet geladen of gelost worden, en kan er dus geen uitvoer/invoer plaatsvinden.

Een EORI-nummer aanvragen, kan via de website van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A), en dan verder klikken op ‘Financiën + EORI’. De AAD&A raadt aan om dit zo snel mogelijk te doen, om  aanvragen tijdig te kunnen verwerken, vóór een eventuele harde brexit eind maart.

Begeleiding door overheid

Ondernemingen die nog geen ervaring hebben met douaneformaliteiten en het opstellen van douaneaangiften, kunnen zich laten bijstaan door een douanevertegenwoordiger. Een lijst van erkende douanevertegenwoordigers vind je op de website van het AAD&A, en dan verder klikken op ‘Douanevertegenwoordiger’.

Voor verdere vragen rond douane en Brexit, ken je terecht op de website van de FOD Financiën of contacteer je de vermelde lokale Brexit-coördinatoren.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details