Heftrucks zijn ook in de recyclagesector van onschatbare waarde. Motrac Handling & Cleaning is al meer dan een halve eeuw de exclusieve importeur van Linde vorkheftrucks en magazijntrucks in België. Om lokaal aanwezig te zijn in Oost- en West-Vlaanderen is recentelijk een nieuw kantoor betrokken in Dottenijs (bij Matexpo stad Kortrijk). Motrac ziet in de recyclagesector een groter evenwicht ontstaan tussen de inzet van thermische en elektrische heftrucks.
Door verstandig te kijken naar hun inzetmogelijkheden en de bijbehorende milieuvereisten, zien we dat in de recyclagesector steeds vaker een combinatie van thermische heftrucks en elektrische heftrucks wordt ingezet. De thermische heftrucks worden aangedreven door een verbrandingsmotor, die in meer of mindere mate emissiearm kan zijn. Dit kan worden bereikt door als brandstof naast diesel bijvoorbeeld LPG of CNG in te zetten of gebruik te maken van additieven zoals Ad Blue. Thermische trucks worden vooral veel ingezet in het begin van het recyclageproces, wanneer ruwe en zware materialen zoals metaal moeten worden verplaatst. Heftrucks met een verbrandingsmotor zijn nog altijd beter geschikt om echt zware vrachten te verplaatsen, waarvoor de grens ongeveer op 18 ton ligt. De thermische trucks van Motrac Handling & Cleaning worden stuk voor stuk aangedreven door de krachtige, gepatenteerde Linde hydrostaat, die het ontwikkelde vermogen onverminderd doorgeeft aan de wielen.
Interessant is nu, dat er bij de elektrische heftrucks de laatste tijd meer gebruik wordt gemaakt van verbeterde technologieën, zoals we die zien bij de lithium-ion accu en de brandstofceltechnologie. Dat maakt het mogelijk om emissiearme heftrucks niet alleen binnen, maar desgewenst ook buiten in te zetten. Enerzijds omdat de inzet van een emissieloze heftruck ook in de buitenlucht de werkomstandigheden fors kan verbeteren, anderzijds omdat de moderne elektrische aandrijvingen meer kracht produceren.
De krachtige lithium-ion batterijen hebben in tegenstelling tot de conventionele loodzuuraccu’s geen last van inwendige weerstand, zodat nauwelijks capaciteit verloren gaat. Vandaar dat heftruckbouwer Linde de nadruk legt op een slimme bouw van lithium-cellen. Die reduceren de thermische belasting van de truck en leiden tot een efficiënter energieverbruik. De batterijen zijn beschikbaar in 24, 48 en 90 V. Dit geldt overigens niet alleen voor de elektrische heftrucks, maar net zo goed voor elektrische transpalletten, reachtrucks, stapelaars, orderpicktrucks en smallegangentrucks.
De inzet van moderne krachtige lithium-ion batterijen heeft veel praktische voordelen bij de inzet van de Linde heftrucks. Zo zijn ze nagenoeg onderhoudsvrij en wordt daarmee onverwachte stilstand (downtime) voorkomen. Verder hoeft geen water te worden bijgevuld en zijn ook andere vormen van onderhoud aan de batterij door de lithium-ion technologie overbodig gemaakt. Bij traditionele loodzuurbatterijen kunnen ongelukken nog steeds voorkomen bij onderhoudsbeurten. Een ander voordeel is dat de lithium-ion batterij overal oplaadbaar is, omdat er geen gassen of dampen bij vrijkomen. Acculaadruimtes of afzuiginstallaties zijn niet langer nodig.
Verhaal apart is de mate van veiligheid. Bij Linde heftrucks is altijd sprake van een robuust batterijcompartiment, dat is gemaakt van maar liefs 25 mm dik massief staal. Dat is nodig om de batterijcellen te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Linde toonde tijdens een crashtest aan, tegen welke externe kracht het batterijcompartiment bestand is. Een 8 tons heftruck met last reed tijdens de crashtest met volle snelheid in op de zijkant van een 3 tons lithium-ion heftruck. U raadt het al: het batterijcompartiment was perfect intact na de botsing met de vorken.