Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

Grote gaaspoorten en -wanden sluiten loods brandveilig af

KDS_Vervaeke_ByCast_051120_4 kopiëren
Afhankelijk van het project wordt er bij de keuze van het zeil geopteerd voor een bepaalde gradatie lucht- en lichtdoorlaatbaarheid.

Tekst | ASD Group

Beeld | ASD Group

1 juni 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het is één van de toepassingen waarvoor u een beroep kunt doen op Vervaeke in Ruiselede, producent en montagebedrijf van poorten en constructies op maat met technisch textiel. 

Vervaeke fabriceert en plaatst grote poorten en constructies op maat met brandvertragend technisch textiel. Afhankelijk van het project wordt er bij de keuze van het zeil geopteerd voor een bepaalde gradatie lucht- en lichtdoorlaatbaarheid. Voor elke situatie bestaat een gepaste oplossing. 

Oplossing conform brandvoorschriften 

By-Cast, wereldwijd marktleider in gietijzeren luchtvoorverwarmers, bouwde een opslag­loods voor cokes, een grondstof voor giet­ijzeren warmte­wisselaars. Om conform te zijn met de brandweer­voorschriften werd het een open opslag­loods. Open, overdekte constructies – waarbij rook en warmte in het geval van brand gemakkelijk worden afgevoerd – vallen namelijk niet onder het koninklijk besluit van 7 juli 1994 – bijlage 6, betreffende de basis­normen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan gebouwen moeten voldoen. Een open loods brengt echter regen­inslag, vogel­overlast, wind en opwaaiend stof met zich mee. Om dit probleem aan te pakken, plaatste Vervaeke uit Ruiselede aan de voorzijde van de loods twee grote gaas­poorten van 19 m x 13 m en 15 m x 13 m. Ook de zijkanten van de loods werden volledig afsloten met 750 m² vaste zeilen. Gert Janssen, sales director van Vervaeke Industrial: “Alle geplaatste poorten en zeilen bestaan uit fijn, brand­vertragend gaas dat wind, regen en stof weert. Toch is er dankzij de gaas­structuur een constante, verse lucht­toevoer, wat ervoor zorgt dat de loods nog steeds aanzien wordt als een open constructie.” Gesloten constructies moeten wel voldoen aan de basis­normen, waardoor er bijkomende investeringen nodig zouden zijn zoals het plaatsen van rook­luiken en sprinklers. “Dankzij de poorten en zeilen van Vervaeke kan de loods toch afgesloten worden, zonder in strijd te zijn met de voor­schriften van de brandweer. Een grote investerings­kost blijft hier dus uit”, verduidelijkt Janssen.

Door de loods af te sluiten wordt het stof dat grondstoffen met zich meebrengen van binnen naar buiten toe geweerd.

Vermijden van stofoverlast op buurt

Door de loods af te sluiten, wordt het stof dat de grond­stoffen met zich meebrengen, van binnen naar buiten toe geweerd. “Stof­overlast op de buurt en omgeving wordt tegen­gegaan, wat de relatie met naburige bewoners en bedrijven ten goede komt. Niet onbelangrijk voor een groot, industrieel bedrijf”, aldus Janssen.

Lichtrijke loods 

De poorten zorgen voor een sterke lichtinval in de loods, waardoor er overdag amper kunstverlichting nodig is. Dit zorgt tevens voor een aangename werk­sfeer voor het personeel. 

Weren van regen, wind en vogels

Ook regeninslag, wind en vogels worden geweerd, wat zowel voordelig is voor de opgeslagen grond­stoffen als voor de werknemers.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details