NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Grootste én lichtrijke overspanningen van doek

Grootste én lichtrijke overspanningen van doek

Een volledige wind- en waterdichte overkapping die ook nog eens lichtdoorlatend is? Het is één  van de vele mogelijke toepassingen waarvoor u een beroep kan doen op Vervaeke uit Ruiselede, producent en montagebedrijf van constructies met technisch textiel.

De ervaring daarvoor werd opgedaan in de agrarische sector, maar ondertussen produceert en monteert Vervaeke ook voor tal van industriële klanten. “In de landbouw regelen we met onze zeilen de luchtinlaat in stallen, maar met onze zeilen kunnen we bijvoorbeeld ook stof, regen, wind, vogels en andere storende invloeden weren”, verduidelijkt Hannes Vandersteene, sales director van Vervaeke.  Onder meer in de recyclagebranche biedt Vervaeke met overkappingen, grote poorten en stof- en windschermen oplossingen voor dergelijke problemen of uitdagingen. Zo werd onlangs op de IOK afvalbeheersite in Geel een speciale hal voor de op- en overslag van GFT afval neergezet.

Wind -en waterdicht

Bij het IOK project werd gekozen voor een doek waar geen regen of wind door kan. Bovendien werd de constructie volledig sluitend gemaakt: er zijn geen kieren of openingen. “De volledige zeilstructuur wordt bij ons in de fabriek geprefabriceerd, inclusief alle lassen en naden. De kopse kanten, die ook in hun geheel worden geprefabriceerd, worden op locatie aan de rest van de tent gelast, wat resulteert in een wind- en waterdichte hal”, aldus Vandersteene.

Lichtdoorlatend

“Door gebruik van translucent doek in plaats van reguliere dakbekleding, is er binnen in de hal heel veel natuurlijk licht. Dat krijg je met normale lichtkoepels nooit voor elkaar.” De gevels kregen een iets donkerdere tint wegens het afval.

Zuur- en vuilwerende coatings

Er werd gekozen voor een speciaal zuurwerend doek, wegens de hoge zuurgraad van de dampen uit het afval. Verder kreeg het doek een vuilwerende topcoating, wat naar onderhoud toe een grote meerwaarde biedt.

Snel

“Een ander groot voordeel van deze bouwmethode is de snelheid”, vertelt Vandersteene. “Inclusief de bouw van het stalen frame staat de complete hal in een week plus twee dagen. Dit was een relatief klein project, maar we kunnen ook vliegtuigloodsen met een overspanning van 50 m aan. Met een hijskraan wordt het doek – bestaande uit het dak en de lange zijden van de hal – op het frame gelegd en op een speciale manier afgerold. Na het bevestigen is de hal onmiddellijk klaar voor gebruik.” Volgens Vandersteene doet een bedrijfshal van tentdoek niet onder voor een ander gebouw. “Alles wordt berekend en geëngineerd zoals ieder ander gebouw. Onze hallen kunnen dezelfde windbelasting aan. Ook zijn de constructies lichter, zodat minder zware fundering nodig is. Het doek voldoet bovendien aan alle brandveiligheidseisen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details