Groene waterstof voor duurzamer Limburg
01:44
11-10-2018

Groene waterstof voor duurzamer Limburg

Waterstof heeft alles in zich om een duurzame brandstof te worden. Een investering van 200.000 euro aan provinciale SALK-middelen (Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat) maakt het voor Bionerga mogelijk om de businesscase ‘Waterstofproject Energiehub Beringen’ concreet uit te werken. Dat zou de economie in Limburg een stevige, duurzame boost kunnen geven. Philip Peeters, algemeen directeur van Bionerga, licht de plannen toe.

Groene waterstof voor duurzamer LimburgBionerga wil graag het voortouw nemen op vlak van investeringen in waterstof.

Hoe belangrijk is het luik waterstof in het totale Bionerga verhaal?
Philip Peeters: “Als voortrekker in energietransitie zijn we in Beringen volop bezig met de bouw van een biostoomcentrale, geïntegreerd met een energiehub. Hierin zetten we hernieuwbare bronnen zoals zon, biomassa en wind om in elektriciteit en warmte. Deze elektriciteit kan op haar beurt gebruikt worden om waterstof aan te maken. We willen daarbij nog een stap verder gaan door werkingsconcepten te onderzoeken die het verdelen van deze groene waterstof meer kostenefficiënt maken. Investeren in waterstof mag dan pionierswerk zijn, wij nemen hierin graag het voortouw.”

Welke ambities hebben jullie inzake de verdeling van groene waterstof?
“Na de onderzoeksfase moet het mogelijk zijn om tegen een competitieve prijs groene waterstof te leveren aan industriële gebruikers. Bionerga zal de H2-infrastructuur binnen de energiehub Beringen uitbaten en vermarkten. De industriële gebruikers evalueren en bestuderen binnen deze energiehub het concept om zo interactief te komen tot een goed basisontwerp en vervolgens tot een investeringsbeslissing. Daarna is het voor hen mogelijk om hun processen te verduurzamen, door fossiele waterstof te vervangen door groene waterstof.”

Groene waterstof voor duurzamer LimburgDe hub levert onder meer hoogwaardige stoom, elektriciteit en warm water.

Ook voor huisvuilophaling kan waterstof een oplossing bieden?
“Eerst zullen we onderzoeken of een waterstoftankstation (350 bar) voor bussen en trucks haalbaar is. Binnen dit onderzoeksgedeelte plannen we de aankoop van twee huisvuilophaalwagens (met H2-brandstofcellen of H2-verbrandingsmotor) die hier kunnen tanken. Vrachtwagens die het huisvuil ophalen zijn typische voorbeelden van voertuigen met een verhoogde uitstoot, omdat ze regelmatig starten en stoppen. Groene mobiliteit introduceren op dergelijke voertuigen heeft dus grote voordelen. Bovendien heeft Limburg dan een eerste waterstoftankstation, dat ook nog eens gestoeld is op een meer kostenefficiënt concept.”

Kan waterstof ook voor particulieren betaalbaar worden?
“Indien er meer gebruikers zijn, wordt het mogelijk om de kosten per kilo H2 aanzienlijk te drukken. Zo wordt het voor de Limburgers inderdaad beter betaalbaar. Net hier knelt het schoentje, want op dit moment rijden er weinig voertuigen op waterstof. Er zijn ook weinig tankstations, waardoor particulieren niet geneigd zijn H2-voertuigen aan te schaffen. Daardoor is ook investeren in tankstations met waterstof weinig populair. Via dit project willen we ervoor zorgen dat we deze ‘kip of ei’-situatie sneller kunnen doorbreken.”

Met wie werken jullie samen?
“We bundelen de krachten met POM Limburg. POM Limburg investeert vandaag ook al in een gelijkaardig hefboomproject (Smart Energy Link) waar energiestromen kunnen worden gestuurd dankzij de ontwikkeling van een Lokaal Smart Grid, onder andere op Thor Park. De provincie koestert de nadrukkelijke ambitie om binnen enkele jaren  de bakermat van de waterstofeconomie te zijn.”      

Tekst Bart Vancauwenberghe    |    Beeld Bionerga
Uitgelichte afbeelding: 
Situering van de energiehub.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Bionerga , energiehub , Limburg

Recyclepro partners