NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Gewesten zetten in op circulaire economie

Gewesten zetten in op circulaire economie

Met go4circle zullen we dit mee in de praktijk brengen

De Belgische gewestregeringen zijn bekend. Hun beleidsplannen voor de komende vijf jaar ook. En die plannen bieden mooie vooruitzichten voor onze afval- en recyclagesector.

Dat bevestigen ook de uitvoerige analyses van onze federatie die de beleidsverklaringen en regeerakkoorden van de nieuwe Brusselse, Waalse en Vlaamse Regeringen aandachtig heeft bestudeerd. De algemene conclusie is dat de drie gewesten de komende legislatuur nog meer zullen inzetten op de realisatie van een circulaire economie.

En daarbij willen de gewestregeringen zelf het goede voorbeeld geven. Ze engageren zich om gerecycleerde/circulaire producten te bevoordelen in hun eigen aankopen en openbare aanbestedingen. Een sterk signaal waarvan we hopen dat andere sectoren dit massaal zullen volgen.

Daarnaast willen de deelregeringen gaan investeren in de verdere uitbouw van een circulaire economie. Bijvoorbeeld door extra recyclagecapaciteit te voorzien, door in te zetten op een doorgedreven selectieve inzameling van bepaalde fracties zoals de organische afvalstoffen en bouw- en sloopafval, door de fiscaliteit te vergroenen …

Kortom, de regeringen tonen heel wat goede wil, en dat juichen we vanuit de federatie alleen maar toe. Al willen we ook enkele kanttekeningen maken bij de verschillende beleidsplannen. Niet alle plannen zijn even concreet of zelfs realistisch. Denk maar aan de ban op alle kunststoffen tegen 2030. Of de vooropgestelde afbouw van de afvalverbrandingscapaciteit in Vlaanderen en Wallonië. Meer sorteren en recycleren levert onvermijdelijk niet–recycleerbaar restafval op. Waar gaan we daarmee naartoe als er geen verbrandingscapaciteit meer is? Naar het buitenland? Dan hebben we niet het voordeel om er energie uit te recupereren voor onze bedrijven en inwoners. En niet de garantie dat het elders beter beheerd wordt, dan wat we hier kunnen.

Eén ding is alvast duidelijk: de komende jaren heeft de afval- en recyclagesector een belangrijke rol te spelen. Als federatie staan we klaar om al onze leden en de betrokken beleidsmakers bij te staan om de circulaire economie in onze gewesten nog meer concreet vorm te geven en onze regio’s op de kaart te zetten als dé internationale recyclagehub.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details