NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Geld verdienen met balenpersen

Besparingen van meer dan 100.000 euro/jaar, een return on investment van negen maanden en ook nog eens lagere personeelskosten. De fabrikant van hulpstoffen en kruiden Van Hees is gelukkig met zijn vijf HSM balenpersen. De persen helpen het bedrijf transportkosten te vermijden en interne processen te optimaliseren. Van Hees verdient vandaag zelfs geld met zijn afval.

“Wij bezaten een schat die we nog niet ontdekt hadden.” Marc Wohlbold, projectleider productie bij Van Hees heeft geholpen de schat te openen. Het goud lag in de containerpersen van 20 m³, waarin al het verpakkingsafval uit de productie ongesorteerd en ongeperst werd afgevoerd. De dienstverlener voor recyclage heeft dit materiaal niet één keer vergoed. Daar kwam bij het hoofdkantoor van Van Hees te Walluf/Hessen nog een proces bij. Het verpakkingsafval uit productie en verzending werd los in containers van 1,1 m³ uit de werkplaats opgehaald. Het materiaal werd niet samengeperst, af en toe werd een container met 15 kg afval buiten gezet – wat ook nog eens een lange weg was, de vul- en mengafdelingen bij Van Hees in Walluf bevinden zich namelijk op de eerste verdieping, waardoor de 30 containers dus met een lift werden verplaatst. Jaarlijks in totaal 12.480 lifttrajecten. “Vijftien minuten werktijd om de containers te legen, inclusief wachttijd bij de lift, komt per maand op 175 uur, grofweg een manjaar alleen voor het heen-en-weer verplaatsen van afval”, rekent Wohlbold uit. “

Afval potentieel voor besparing

HSM

Wohlbold vestigde de aandacht van de firma op het thema afval. “Misschien niet zo’n sexy thema, maar wel een met veel potentieel voor besparingen”. Vooral als je zo veel afval behandelt als Van Hees. De 4.000 producten van de firma worden in Walluf met 1.400 recepten gemaakt, die allemaal in big bags of zakjes zijn verpakt. Vanwege de grondstoffen zijn de jaarlijkse afvalhoeveelheden omvangrijk: 113 ton big bags, 90 ton folie, 90 ton karton en 60 ton papier. Wohlbolds eerste stap met betrekking tot het afvalbeheer: het scheiden van de fracties. Daarna wisselde Van Hees van afvalinzamelbedrijf en kreeg het voortaan een vergoeding voor zijn recycleerbaar materiaal. De derde stap in de afvalontwikkeling was de optimalisering van de bedrijfsinterne procedure en de overweging balenpersen in de productie op te stellen, zodat voortaan alleen nog maar geperste balen van 400 kg door het bedrijf worden getransporteerd.

Verticale balenpers

Wohlbold bekeek drie fabrikanten en liet een machine van een marktdeelnemer als proef plaatsen. Deze balenpers heeft de praktijktest echter niet doorstaan. Daarom besloot Van Hees in 2012 voor een HSM V-Press 860 S te gaan. “Een aangenaam en overtuigend koopgesprek met HSM, een zeer goede verwerking en een duidelijk zichtbare goede kwaliteit en niet in de laatste plaats het predicaat ‘Made in Germany’”, lagen volgens Wohlbold ten grondslag aan de keuze. “We waren op zoek naar iets robuusts en iets fraais.” HSM paste de verticale balenpers aan de behoeften van de nieuwe klant aan en voorzag de machine van een hydraulische olie, die voor de levensmiddelensector is toegestaan. Bovendien kreeg Van Hees een machine met een verticale schuifdeur voor het vullen, omdat deze gewoon sneller gesloten kan worden dan een zijdeur. Ten slotte bestelde Van Hees een S-versie van de HSM V-Press 860 met een versterkte perskast. Wohlbold: “Regelmatig onderhoud en één keer per jaar een intensieve basisreiniging en we kunnen weer verder.”

Van één naar vijf krachtige nieuwe helpers

HSM

Het begon met één balenpers, vandaag de dag bewijzen vijf HSM V-Press 860 bij Van Hees hun dienst. Drie in de mengafdeling, één in de vulafdeling en één bij de goederenontvangst en -afgifte voor kartonnen dozen. Daar komen nog twee handbediende mobiele balenpersen HSM V-Press 60 bij, die bij de verzending voor orde en netheid zorgen. In Walluf is men tevreden met de dienstverlening van de fabrikant. In het geval van service is uiterlijk twee dagen later iemand van HSM ter plaatse. “Maar grote uitvallen hebben we nog niet gekend”, vertelt Wohlbold. Ook het personeel is snel vrienden geworden met de nieuwe krachtige helpers. Na slechts een paar dagen wisten de medewerkers de voordelen van de balenpersen al op waarde wisten te schatten. Dat de verticale balenpersen van HSM ook nog eens weinig ruimte innemen in de smalle productie, zorgt voor een nog grotere reputatie.

Besparing van 12.4801 lifttrajecten

De persen bij Van Hees werpen goed verhandelbare balen van 320 tot 420 kg uit. Omdat nu nog maar om de paar dagen balen getransporteerd moeten worden, bespaart het bedrijf 12.480 lifttrajecten per jaar. Daarbij komen de opbrengsten (naargelang de marktsituatie) van gemiddeld 90 euro/ton voor de big bags. Van Hees verkoopt het recycleerbaar materiaal zelf of gebruikt daarvoor een handelsfirma, al naargelang het aanbod. Bij het recycleerbaar materiaal in big bags heeft men bij Van Hees daardoor een ROI van negen maanden bereikt, bij recycleerbaar materiaal dat minder duur is, zijn het twaalf maanden. “Deze resultaten, hebben uitsluitend betrekking op de commercialisering, hierbij is nog geen rekening gehouden met de besparingen op lifttrajecten en personeelskosten.”

Geld verdienen met afval

Ook Wohlbolds baas is tevreden met de innovaties in het afvalbeheer op het hoofdkantoor. “De verwachtingen zijn uiteindelijk overtroffen en wanneer de prijzen goed zijn, verdient Van Hees met het afval uit de productie zelfs geld. Het concept in Walluf zou daarom ook voor andere productielocaties van de groep interessant kunnen zijn.” En in het geval er in Walluf een verbouwing plaatsvindt, worden nog eens twee balenpersen van HSM aangeschaft, om de verzameling van recycleerbaar materiaal te centraliseren en om grote loopafstanden te voorkomen. “Conclusie: Vandaag de dag is het thema afval iets waarover wordt nagedacht bij Van Hees, niet in het minst dankzij de ervaringen met de exploitatie van geperst recycleerbaar materiaal. De schat is ontdekt en geopend”, aldus Wohlbold.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details