NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Gebundelde krachten voor sloop van Opel site

Gebundelde krachten voor sloop van Opel site

In oktober 2019 startte het Havenbedrijf Antwerpen met de sloop van de voormalige Opel site in Antwerpen. Gedurende het sloopproject – dat momenteel geldt als de grootste sloopwerf in Europa – wordt er zoveel mogelijk aandacht besteed aan de recyclage van de sloopmaterialen. De lijvige werken worden binnen een TM gezamenlijk uitgevoerd door Aannemingsbedrijf Aertssen uit Stabroek en De Meuter uit Ternat.

De sloopwerf heeft een totale oppervlakte van 90 ha, waarvan 35 ha bebouwd is. Het Havenbedrijf Antwerpen gaf Aertssen-De Meuter de opdracht om het terrein te slopen. Aertssen en De Meuter sloegen de handen in elkaar om deze enorme klus in het korte tijdsbestek te klaren. “We werken volledig naast en met elkaar”, verduidelijkt Sven De Meuter, verantwoordelijke afvalbeheer bij De Meuter. Kurt Van Stappen, projectmanager bij Aannemingsbedrijf Aertssen, bevestigt: “In wezen doen we alles samen met De Meuter en is er geen opsplitsing in activiteiten. Het is wel zo dat Aertssen instaat voor het aanleveren van grond en dat wij als aanspreekpunt fungeren binnen dit project.”

Drie fasen

De volledige site wordt gesloopt  tot 5 m onder het maaiveld. De Meuter: “Je kan het project opdelen in drie fasen. De eerste fase is het slopen, recycleren en afvoeren van alle bovenconstructies, inclusief de iconische watertoren. Die sloopwerken zijn nu voor ongeveer 85% afgerond. Een tweede fase, die intussen al gestart is, omvat het opbreken van alle verhardingen zoals wegenis en parkings. Tot slot wordt er zuivere grond aangevoerd om het hele terrein te egaliseren tot het oorspronkelijk niveau. Ook die fase is momenteel al opgestart. We kunnen uiteraard niet wachten met de volgende fase tot een vorige fase helemaal is afgerond.”

3.000 ton roofing

Bij de afbraak staat recycleren centraal. Zo wordt ongeveer 210.000 m² niet teerhoudende roofing gerecycleerd. Van Stappen: “Het kost extra werk om te sorteren en te transporteren, maar op het einde van de rit is het voordeliger, niet alleen qua prijs maar ook voor het milieu. Op deze manier wordt afval omgezet naar grondstof. We hebben meer manipulatie, maar de verwerkingskost is lager. In totaal spreken we over ongeveer 3.000 ton roofing, die door Derbigum verwerkt wordt. Naast de roofing wordt onder andere ook zoveel mogelijk beton gerecycleerd. Voor Aertssen is dit een logische manier van werken. Recycleren zit geworteld in de filosofie van het bedrijf. We vervullen op dat vlak zeker een pioniersrol.”

Kennis en ervaring

Ook voor De Meuter is de doorgedreven recyclage geen vreemd gegeven. De Meuter: “Midden jaren 80 plaatste De Meuter al een breker in de Brusselse rand. Iedereen spreekt nu over circulaire economie, maar wij doen dit al 35 jaar, net zoals Aertssen en andere grote slopers en wegeniswerkers. Recycleren is voor ons dus zeker niets nieuw. De kennis en techniek hebben we in huis, het is vooral een kwestie van voldoende machines op de werf te hebben. Maar hier is er plaats zat. Daarnaast is het belangrijk om een voldoende grote afzetmarkt te hebben omdat je hier toch met een aanzienlijk tonnage aan sloopmateriaal te maken hebt.”

Logistieke uitdaging

Een zeventigtal mensen is dagelijks actief op de site, die zo met rasse schreden vooruitgaat. Naast een focus op recyclage, wordt er ook veel aandacht besteed aan de afvoer van de afvalstoffen via het water. “Het logistieke is in dit verhaal zeker een uitdaging”, vertelt De Meuter. “Voor zowel de afvoer van puin als de aanvoer van grond doen we beroep op de waterwegen. Voor het laden en lossen maken we gebruik van een nabijgelegen kade. Gezien de grote hoeveelheden vraagt dit om een enorme logistieke coördinatie, maar we hebben natuurlijk een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot.”

Mooie herbestemming

Komend najaar zou de hele site klaar moeten zijn voor een herbestemming. “In september moeten wij afronden en voorlopig zitten we nog mooi op schema. Op de site zal er plaats zijn voor jonge duurzame, bedrijven. Zo krijgt de site een mooie herbestemming”, besluit Van Stappen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details