NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Fundamenten voor meer slagkracht

Fundamenten voor meer slagkracht

Het is wat geweest de voorbije jaren. Naarmate recyclage en circulariteit meer op het voorplan kwamen in de maatschappij, vervelde onze federatie (meermaals) tot het schip dat er nu staat. Een schip dat zeilt onder een nieuwe vlag, met een nieuwe bemanning en slagvaardiger dan ooit tevoren. Klaar om zwaarder door te wegen op het politieke beleid en de belangen van onze bedrijven te vertegenwoordigen op weg naar een circulaire maatschappij. 

Dit jaar gaf ik als voorzitter van Denuo de fakkel door aan Philippe Tychon voor de volgende twee jaar. In deze De Pen permitteer ik mij nog een laatste blik achterom en vooruit om die enkele termijnen van voorzitterschap in schoonheid te beëindigen. Want er is wel wat veranderd in die periode. Wat in 1991 begon als BVAV, de Belgische Vereniging van Afvalwerkers, kreeg rond de eeuwwisseling een naam die de ambitie van deze pioniersbedrijven om hun steentje bij te dragen aan een leefbaardere omgeving meer tot eer strekte: FEBEM, federatie van bedrijven voor Milieubeheer. De vlag waaronder we uitgroeiden tot een trouwe en actieve partner van bedrijven die de materiaal- en energiekringloop helpen sluiten. Maar ook een vlag die naarmate circulair denken de wind in de zeilen kreeg steeds minder de lading dekte. Go4circle kon dat wel en had de vinger aan de pols van hoe de maatschappij aan het evolueren was.

Dat ook Coberec in datzelfde verhaal geloofde maakt dat beide federaties sedert 1 januari 2020 als één ééngemaakte federatie door het leven gaan. Een fusie die de sector meer slagkracht geeft. Die ééngemaakte federatie stond nu immers pal achter meer dan 250 bedrijven actief in de inzameling, sortering, recyclage en eindverwerking van allerlei gebruikte materialen. Een schaalvergroting die ook van belang was om met één stem, één visie en één identiteit te spreken in een wereld waar grondstoffen schaarser worden en bedrijven duurzaam willen produceren. Maar wel onder een nieuwe naam, waarin iedereen zijn gading kon vinden, los van het verleden. Een denkoefening die ons uiteindelijk tot Denuo leidde, het Latijns woord voor opnieuw. Eenvoud en kracht gebald in een nieuwe naam om te vertellen waar ieder van onze leden zijn steentje toe bijdraagt: gebruikte materialen een tweede leven geven. En dat telkens opnieuw. Tot ze niet meer bruikbaar of recycleerbaar zijn.

Een heel traject dus in enkele voorzitterstermijnen om te komen waar we vandaag staan. Maar een noodzakelijk traject om ons sterker te positioneren. In een landschap waar onze sector relevanter is dan ooit, maar waar we wel meer dan ooit op onze hoede moeten zijn dat circulaire ambities de praktijk van alledag bij onze leden niet voorbij hollen. De slagkracht om die balans te vinden is er. Het team van Denuo staat klaar om zijn schouders eronder te zetten onder een nieuwe, maar kundige kapitein.   

Bruno Arts,
Managing director Veolia Environmental Services Benelux

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details