NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Friezen slaan handen ineen voor een schoon Friesland

Friezen slaan handen ineen voor een schoon Friesland

Friesland 100% zwerfafvalvrij gelanceerd

De zwerfafvalaanpak Friesland 100% zwerfafvalvrij is gelanceerd bij Beachclub Lemmer, gecoördineerd door NederlandSchoon in samenwerking met Friese gemeenten, Omrin, Circulair Friesland en de Friese Milieu Federatie. Er wordt de komende maanden nauw samengewerkt met ondernemers, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, inwoners en vrijwilligers om Friesland 100% zwerfafvalvrij te krijgen. Ook kunnen alle samenwerkende partijen hun eigen stukje schoongebied vastleggen en schoonhouden. Met als doel dat Friesland volledig schoon blijft. Voor meer informatie zie supportervanschoon.nl 

Inspiratiesessie over zwerfafval met v.l.n.r.: Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon), Hans van der Werf (Friese Milieu Federatie), Irona Groeneveld (wethouder gemeente De Fryske Marren), John Vernooij (directeur Omrin) en Houkje Rijpstra (Circulair Friesland) samen met de Rommelrinners. Bron: Bram Oostdijk

 

Friezen slaan handen ineen

Tijdens de kick-off kwamen alle partijen bijeen om op ludieke wijze de zwerfafvalaanpak te lanceren, gelijktijdig met de derde editie van Skjin Wetter. Skjin Wetter is een jaarlijks opruimfestijn van het oppervlaktewater in Friesland, gericht op bewustwording voor de aanpak van zwerfafval in het water. Zo gaf Juttergeluk een workshop over wat er allemaal van zwerfafval gemaakt kan worden en organiseerde Piet Paulusma een wedstrijd voor kinderen ‘Maak een opvallend zwerfafval-weerbericht’. Deelnemende partijen gingen samen in gesprek over interessante stellingen over zwerfafval.

Kinderen aan de slag met zwerfafval bij de Juttersgeluk workshop. Bron: Bram Oostdijk

 

Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon) voegt hieraan toe: “Na een succesvolle proef in Heerenveen gaan we de zwerfafvalaanpak nu uitrollen over heel Friesland samen met de Friese gemeenten. Het enthousiasme van de aanwezigen belooft veel goeds voor de komende maanden waarin we actief samen aan de slag gaan om écht het verschil te maken. En daarbij nodigen we natuurlijk alle Supporters van Schoon uit om hun eigen stukje gebied in Friesland vast te leggen en schoon te houden. We verheugen ons op de samenwerking met alle betrokken partijen en kijken uit naar een 100% zwerfafval Friesland.

Piet Paulusma aan het opschonen bij Beachclub Lemmer. Bron: Bram Oostdijk

 

John Vernooij (directeur Omrin): “Wij zijn met Friesland in Nederland koploper op het gebied van de circulaire economie. Ik ben dan ook verheugd om met NederlandSchoon, gemeenten en anderen te kunnen samenwerken aan een schoon en zwerfafvalvrij Friesland. Friesland zal hierbij het voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. Daar ben ik trots op.”

Beeldmerk ‘Netjes Hoor’ te zien op strand bij Beachclub Lemmer. Bron: Bram Oostijk

 

Irona Groeneveld (wethouder gemeente De Fryske Marren):” Namens alle gemeenten, die deelnemen aan de zwerfafvalaanpak in Friesland en in het bijzonder De Fryske Marren kijken we er naar uit om actief aan de slag te gaan. Daarbij hebben we onze inwoners en ondernemers hard nodig. Er zijn al veel goede initiatieven en daar kunnen we op verder bouwen. Ons motto is: de kringloop begint bij uw eigen afvalcontainer!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details