01:54
17-06-2016

Flexibiliteit voor veranderende afvalstromen

Afval is continu in verandering. Andere materialen zorgen voor een hernieuwde aanpak in afvalverwerking. Zo gaar er meer afval naar verbranding, wat kleiner dient te worden gebroken. De West-Vlaamse machinebouwer Rentec speelt hier sterk op in. Met een eigen studiebureau en productieomgeving maken zij al dertig jaar lang allerhande maatwerk in afvalvoorbereiding. Niet enkel nationaal trouwens, ook internationaal kregen ze met de jaren een stevige naam-bekendheid.

Flexibiliteit
Het bedrijf uit Pittem behoudt nog steeds zijn expertise in de productie van machines voor de verwerking van dierlijk afval en de extractie van palmolie, de vroegere corebusiness. Daarnaast specialiseert het zich verder in de productie van shredders voor de recyclage van vaste afvalstoffen zoals gemengd bouw- en sloopafval, bedrijfsafval en industrieel afval. “Specifiek voor het breken en zeven van dit afval bieden wij ons gamma verkleiners aan”, vertelt Mathieu Van Damme, sales manager bij Rentec. “Een belangrijke meerwaarde ligt in de flexibiliteit van deze machines. Elk proces vereist namelijk een andere korrelgrootte waardoor wij sinds jaar en dag inzetten op maatwerk. Daarenboven zijn onze machines voldoende flexibel, zodat de klant de nodige aanpassingen kan maken om te voldoen aan eventuele nieuwe eisen.” Aangezien deze fabrikant voornamelijk stationaire breek- en zeefmachines produceert, zijn er wat betreft inbouw heel wat mogelijkheden. “De inplanting op de site en de positionering gebeurt volledig in functie van het nakomend verwerkingsproces.”

Fijn verkleinen
Een van de bouwstenen van de groei ligt bij de continue zoektocht naar ontwikkelingen in breekprincipes, softwaresturingen … Zo zet het team bijvoorbeeld in op het fijner verkleinen van materialen. “We zijn niet blind voor wat de markt vraagt. Meer verbrandingsprocessen vragen om fijnere materialen, dat willen en kunnen wij aanbieden. Een noviteit daarin is dat we het voorbereidend fijn breken in één stap kunnen uitvoeren. Dat betekent een belangrijke tijdswinst en kostenbesparing, een efficiënter proces en een vermindering in aankoop van benodigde machines.” Een andere bouwsteen vinden we terug bij de persoonlijke aanpak die de machinebouwer zich eigen heeft gemaakt. “We voeren on-site de installatie en inbedrijfstelling uit en verzorgen achteraf zelf de dienst-na-verkoop. Machines zijn dermate duurzaam ontwikkeld dat er een beperkte downtime kan worden gegarandeerd. Mochten er toch problemen zijn, dan hebben wij alles in huis om de interventie snel uit te voeren. Deze persoonlijke aanpak levert directe feedback op en inspireert ons tot het permanent streven naar duurzame maatproducten, met de wensen en de behoeftes van de klanten als uitgangspunt.”

11.013-2-x-Dinosaurus-2600S-UK
De machines zijn dermate duurzaam ontwikkeld dat er een beperkte downtime kan worden gegarandeerd.

Lokaal en internationaal
Onlangs werd een stationaire afvalverkleiner geïntegreerd in één van Nederlands grootste en meest vooruitstrevende sorteerinstallaties voor bouw- en sloopafval . Met een productiecapaciteit van 50 ton/uur, maakt de shredder een extra voorsorteerkraan overbodig. Eind vorig jaar werd dan weer een mobiele Dinosaurus 2600 T verkleiningsmachine aan een recyclagebedrijf in Manchester geleverd. “Voor het winnen van RDF <300 mm uit huisvuil en bedrijfsafval vertrouwt deze klant nu dagdagelijks op de gelijkmatige doorzet en stukgrootte die onze shredder uit de Dinosaurus reeks kenmerkt.” Met deze levering, installeerden de fabrikant ondertussen de zesde shredder in de regio Liverpool – Manchester – Leeds. “Onze missie is duidelijk en eenvoudig: We ontwerpen en bouwen in België de meest robuuste en meest betrouwbare shredders ter wereld. Het bewijs: in Europa werken vandaag meer dan honderd Rentec shredders waarvan verschillende met meer dan 30.000 bedrijfsuren op de teller. Daarom kiezen ook internationale klanten met een gerust gevoel voor ons”, besluit Van Damme.

Tekst en beeld: Rentec

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Recyclepro partners