NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Extreem hoge compressiegraad kanaalbalenpers zorgt voor maximale benutting vrachtwagens

Al meer dan twintig jaar houdt het Poolse familiebedrijf P.U.H Kondzłomex Szymon Woźny zich bezig met het inzamelen en recycleren van secundaire grondstoffen, zoals oud papier en olie. Balenpersen van HSM werden vanaf het begin gebruikt. De in 2013 geïnstalleerde volautomatische kanaalbalenpers kon de steeds hoger wordende doorvoeren niet meer aan. Na intensief onderzoek ontdekte men opnieuw de firma HSM en de HSM VK 6015.

De eerste contacten tussen balenpersfabrikant HSM en P.U.H Kondzłomex dateren van de start van het Poolse bedrijf in 1995. Toen kochten ze een goed onderhouden, gebruikte verticale balenpers van HSM. In de daaropvolgende jaren groeide de onderneming constant. Het resultaat daarvan was dat er in het jaar 2009 een gebruikte volautomatische kanaalbalenpers in gebruik werd genomen. Deze was vier jaar lang onafgebroken in gebruik, om in 2013 te worden vervangen door een nieuwe balenpers, de HSM VK 4212. De machine liep jarenlang probleemloos en had in theorie ook nu nog in gebruik kunnen zijn, maar de doorvoer voldeed niet meer – er kwam steeds meer materiaal bij om te persen. Er moest een balenpers met een hogere doorvoer komen.  Om dit te garanderen moest de toevoer naar de machine gebeuren met een transportband, die direct met een frontlader kan worden uitgerust. Dankzij deze tijdbesparende oplossing voor de materiaaltoevoer kan het te persen materiaal dan in real-time verwerkt worden. De bespaarde werktijd wordt vervolgens gebruikt om het materiaal handmatig voor te sorteren.

Extreem hoge compressiegraad kanaalbalenpers zorgt voor maximale benutting vrachtwagens

Szymon Woźny, eigenaar en bedrijfsleider van P.U.H Kondzłomex (links in beeld) in gesprek met Dariusz Mainka, Sales Manager, Environmental Technology, HSM Polska.

 

De beste fabrikant was snel gevonden

De eisen die aan de fabrikanten werden gesteld waren helder geformuleerd. Bij voorkeur kon de vervanging gebeuren, zonder de werkzaamheden te onderbreken. Hier bood HSM het doorslaggevende argument.   

Aanvullend op het overnamebod op de oude machine, zou HSM de volledige uitruil afwikkelen: het afbreken van de oude machine en het opstellen van de nieuwe balenpers.  Een ander pluspunt dat voor de oplossing van HSM pleitte, was de horizontale baalafbinding, die beter geschikt is voor versnipperd papier dan de verticale afbinding die door de meeste fabrikanten wordt aangeboden. Natuurlijk speelde ook de langjarige relatie een rol bij de definitieve keuze.

Er werd een individuele oplossing gevonden

Na een diepgaande analyse van de gewenste doorvoeren – en met inachtneming van alle parameters – bleek de volautomatische kanaalbalenpers HSM VK 6015, dankzij zijn perskracht van 720 kN en een doorvoer van tot 14,5 ton per uur, de perfecte oplossing. Bij deze machine gaat het om de krachtigste balenpers, die met zijn afmetingen in de bestaande productiehal past – alleen de baalglijbaan moest ‘buiten blijven’ en zou zijn plek voor de hal vinden. Daarenboven onderscheidt HSM VK 6015 zich door een extreem hoge compressiegraad. Dat was voor de onderneming zeer belangrijk, omdat het hoofdzakelijk te persen materiaal – versnipperd papier – daardoor in nog sterker gecomprimeerde balen van tot wel 470 kg geperst kan worden. Dankzij de specifieke persdruk is de baaldikte extreem hoog. Hierdoor worden de vrachtwagens altijd voor 100% benut. Naargelang het materiaal kunnen er tussen de 48 en 64 balen in een vrachtwagen worden ondergebracht. In de regel benutten deze balen het maximale laadgewicht van de vrachtwagen.

Extreem hoge compressiegraad kanaalbalenpers zorgt voor maximale benutting vrachtwagens

Dienstverlening na de aankoop

“HSM probeert samen met de klant een individuele oplossing te realiseren, dat heeft ons opnieuw overtuigd”, vatte bedrijfsleider Szymon Woźny het project samen. In het geval van de volautomatische kanaalbalenpers HSM VK 6015 betekende dat, dat deze werd uitgerust met een speciale vultrechter en met een nieuw draadmeetsysteem, dat de baallengte regelt. Ook uitwendige hindernissen waren voor de technici van HSM geen probleem, bij het opstellen en in gebruik nemen van de nieuwe machine had het een buitentemperatuur van slechts -14 °C. Desondanks kon de machine na slechts een dag van installeren in gebruik worden genomen. Naast de nieuwe kanaalbalenpers HSM VK 6015 heeft de onderneming parallel twee verticale balenpersen van HSM ingezet om tegelijkertijd kleinere hoeveelheden van andere materialen te kunnen persen, indien de hoofdbalenpers met een ander materiaal is beslagen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details