Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

Europa verplicht het gebruik van gerecycleerde kunststof in nieuwe plastic drankverpakkingen

19 maart 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Na maanden van onderhandelingen heeft Europa in de nacht van dinsdag 18 op woensdag 19 december 2018 een akkoord bereikt over de Single-Use Plastics richtlijn. Daarmee zette Europa ook het licht op groen voor een verplicht gebruik van gerecycleerde kunststoffen in de productie van plastic drankflessen tegen 2030. Een beslissing die de afval- en recyclagesector met open armen onthaalt.

Eurocommissaris Frans Timmermans zette in zijn speech begin 2018 al de toon door te zeggen dat van de 50 miljoen ton polymeren (de bouwstenen van plastics) die jaarlijks in Europa worden geproduceerd, slechts 7% afkomstig is van gerecycleerde polymeren.

Verplicht 30% recycled content

De afgelopen maanden hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad onderhandeld over een Europese ontwerprichtlijn die hierin verandering moest brengen. Met succes. In december werd een richtlijn goedgekeurd die voorschrijft dat alle plastic drankflessen op de Europese markt vanaf 2030 minstens 30% gerecycleerde kunststoffen moeten bevatten. Het gaat dus niet alleen om pet, maar ook om drankflessen die andere plastics bevatten (bijvoorbeeld plastic melkflessen). “Europa heeft begrepen dat een verplichting op het gebruik van gerecycleerde materialen nodig is om materialen na gebruik opnieuw in omloop te krijgen”, zegt Stany Vaes, algemeen directeur van go4circle. Sommige producenten en verpakkers doen dit vandaag al, zoals Spadel en Chaudfontaine.

Symbolisch precedent

Volgens go4circle schept deze beslissing een belangrijk symbolisch precedent. Een Europese verplichting om gerecycleerd materiaal te gebruiken, zal de recyclagemarkt vooruitstuwen en investeringen in de sector stimuleren. Daarnaast zal het ook een keerpunt betekenen. De mindset zal meer en meer richting recyclage evolueren, ook voor andere materialen. Met andere woorden, deze beslissing zal onze economie richting circulariteit sturen. Bovendien kan deze verplichting ook de poort openen voor andere initiatieven om het gebruik van gerecycleerd materiaal aan te zwengelen. Er bestaan heel wat mogelijkheden. Denk aan heffingen op producten die geen gerecycleerd materiaal gebruiken, een maatregel die Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in 2019 zullen invoeren. Daarnaast zijn er ook nog enkele wettelijke beslommeringen weg te werken. Zo is het in Nederland perfect mogelijk om gerecycleerd plastic te gebruiken in de productie van afvoerbuizen (Nederlandse buizen bevatten gemiddeld 40% gerecycleerde kunststof), terwijl dit in België niet mag. Afwachten wat de toekomst nog in petto heeft. Voor nu kunnen we ons als sector alvast richten op de invoering van die broodnodige verplichte recycled content.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details