NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Europa verplicht 30% gerecycleerde materialen in drankflessen

Europa verplicht 30% gerecycleerde materialen in drankflessen

In december ging de kogel door de kerk. Europa heeft beslist om een verplichting rond de aanwezigheid van gerecycleerd materiaal in drankflessen op te leggen. Voor 2025 gaat het al om 25% in petflessen, vanaf 2030 moeten alle drankflessen zelfs 30% gerecycleerd materiaal bevatten. Volgens FEAD is dit een belangrijke stap richting circulaire economie. RecyclePro had een gesprek met policy officer Aurore Mourette.

De SUP directive (single use plastics), waarin Europa een aantal maatregelen naar voren schuift om het aantal kunststoffen voor eenmalig gebruik terug te dringen, haalde de voorbije maanden de nodige media-aandacht. Door afscheid te nemen van plastic rietjes, oorstaafjes, wegwerpbestek, ballonstokjes … zou de plastic soep in de oceanen moeten afnemen en de vervuiling op stranden stoppen. Wat minder in het oog sprong was een bijkomende maatregel die de producenten van kunststof drankflessen een verplichting oplegt om gerecycleerd materiaal te gebruiken. In december moest hierover gestemd worden. Hoewel er de nodige onderhandelingen aan voorafgegaan zijn, heeft Europa nu toch het licht op groen gezet voor een verplicht aandeel van gerecycleerd materiaal in drankflessen. “Dit was een essentieel instrument om ook de inzamelingstarget van 90% die Europa opgelegd heeft voor 2029 te halen”, opent Aurore Mourette van FEAD. “Hoe groter de vraag naar secundaire grondstoffen, hoe meer er zal geïnvesteerd worden in de inzameling, sortering en recyclage van plastic flessen.”

Markt creëren in Europa voor plastic afval

Dat men eerst het oog op petflessen richt met een target van 25% gerecycleerde content tegen 2025 vindt Mourette een logische keuze. “De inzameling staat al op punt en het materiaal behoudt zijn foodgrade kwaliteit, waardoor de voedselveiligheid sowieso niet onder druk komt te staan.”

Toch verliep de discussie niet zonder slag of stoot in het Europese parlement. De lidstaten zijn verdeeld over dit onderwerp, omdat niet iedereen al even ver staat met de selectieve inzameling en verwerking van materialen. Mourette: “Net daarom is het zo belangrijk dat de knoop nog in deze legislatuur is doorgehakt. We konden ons geen verder uitstel meer veroorloven als we werk willen maken van een circulaire maatschappij. Toen China zijn grenzen sloot voor ons afval was het een wake-up call om hier in Europa een markt te gaan creëren. Omdat Europa er nu zijn volle gewicht achter zet om producenten te verplichten om voor gerecycleerd materiaal te kiezen, zal er wel moeten geïnvesteerd worden in recyclage- en sorteerfaciliteiten. Het is het momentum bij uitstek om een inhaalbeweging te maken. Maar het zal uiteraard wel nog tijd kosten om het te realiseren.”

Werk maken van investeringen

Dat het nu niet louter om een doel gaat dat Europa vooropstelt maar om een werkelijke verplichting is volgens Mourette de perfecte stok achter de deur om werk te maken van investeringen. “En die zijn niet gering. Naar schatting is er zo een 10 miljard euro voor nodig om de nodige vervangen door beoogde infrastructuur uit de grond te stampen over heel Europa. Zonder dit sterke signaal van het parlement zou gerecycleerd materiaal qua kostprijs de duimen moeten blijven leggen tegen virgin kunststoffen. Dit zal het economisch model van de recyclage van pet en andere kunststoffen realiseerbaar maken en daar profiteren we als maatschappij met zijn allen van”, besluit Mourette.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details