NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Erkenning voor de rol van de afvalindustrie
Gemiddeld genereert elke Europeaan 180 kg aan verpakkingsafval per jaar. Materiaal dat trouwens verantwoordelijk is voor 40% van het plastic en 50% van het papier dat in Europa gebruikt wordt.

Erkenning voor de rol van de afvalindustrie

Nieuwe maatregelen rond verpakkingen en verpakkingsafval

FEAD, de Europese federatie voor afvalbeheer, verwelkomt het voorstel van de Europese Commissie in verband met de Packaging and Packaging Waste regelgeving. Volgens FEAD bevestigt het de rol die recyclage speelt als hoeksteen in een circulaire economie.

Eind november stelde de Europese Commissie nieuwe richtlijnen voor rond verpakking. De bedoeling is om de groeiende berg afval aan te pakken, waar de consument zich steeds meer aan ergert. Gemiddeld genereert elke Europeaan 180 kg aan verpakkingsafval per jaar. Materiaal dat trouwens verantwoordelijk is voor 40% van het plastic en 50% van het papier dat in Europa gebruikt wordt. Zonder extra maatregelen schat Europa dat er tegen 2030 nog 19% extra verpakkingsafval zal bijkomen en zelfs 46% extra plastic verpakkingsafval. In de nieuwe richtlijnen kunnen vijf pijlers onderscheiden worden:

Elke lidstaat zal verplicht worden om zijn verpakkingsafval per inwoner te verminderen met 15% tegen 2040 (ten opzichte van 2018). 

  • Om hergebruik en bijvullen van verpakkingen te stimuleren, zullen bedrijven verplicht worden om een bepaald percentrage van hun producten aan te bieden in herbruikbare of hervul­bare verpakkingen. Daarnaast zal ingezet worden op standaardisering van verpakkings­formaten en duidelijke labelling van herbruikbare verpakkingen;
  • Onnodige verpakking wil men zoveel mogelijk bannen. Het gaat dan bijvoorbeeld om single-use verpakkingen van levensmiddelen die in de horeca geconsumeerd worden of miniatuur shampooflessen in hotelkamers;
  • Verpakking moet zo goed als volledig recycleerbaar zijn in 2030. Dit omvat duidelijke ontwerpcriteria, het op het getouw zetten van verplichte teruggavesystemen (bijvoorbeeld voor flessen en aluminium blikjes) en een duidelijke etikettering over welke verpakkingen composteerbaar zijn;
  • Er zullen verplichte doelstellingen komen rond recycled content voor producenten van plastic verpakkingen.

Sterke, bindende maatregelen nodig

FEAD ondersteunt de ambitie van de Europese Commissie en gelooft dat de sector verder aangespoord moet worden door sterke, bindende maatregelen, als we willen evolueren naar een echte circulaire eco­nomie. De afvalindustrie is een belangrijk deel van die cirkel, maar we hebben een markt nodig met een sterke vraag naar recyclaten. De voorgestelde maatregelen hebben als doel om dat schokeffect te creëren, wat een stimulans kan zijn voor investeringen in aparte inzameling, sortering en hoogst innovatieve recyclage­processen. Onze toegevoegde waarde als producenten van secundaire grondstoffen, cruciaal voor de verpakkingsindustrie, wordt hiermee ten volle erkend.

FEAD voorzitter Peter Kurth: “De maatregelen die de Europese Commissie voorstelt tonen een sterke bereidheid om de kringloop van de verpakkingssector te sluiten.”

Alle mogelijke instrumenten inzetten

FEAD ziet de ambitieuze inzameldoelstellingen als cruciaal en roept op om alle mogelijke instrumenten daarvoor in te zetten. Selectieve inzameling is een sleutelstap om een afvalbeleid te versterken dat zorg draagt voor het milieu, omdat het de creatie van nieuwe grondstoffen voorop­stelt. FEAD ondersteunt ook de progressieve toepassingen van de doelen, zodat de industrie en de lidstaten de tijd krijgen om de nodige infrastructuur te ontwikkelen. Her­gebruik en recyclage gaan hand in hand in een circulaire economie. Maar FEAD benadrukt dat het even belangrijk is om te zorgen voor consistente doelen die zowel de inspanningen uit het verleden als toekomstige ondersteunen. Ook de ecodesignmaatregelen stipt FEAD aan als cruciaal. Het is de eerste, broodnodige stap in het begin van het productieproces om volledige recycleerbaarheid mogelijk te maken, zonder afbreuk te doen aan functionaliteit en duurzaamheid.

Waardering voor bijdrage aan circulaire maatschappij

FEAD voorzitter Peter Kurth: “De maatregelen die de Europese Commissie voorstelt tonen een sterke bereidheid om de kringloop van de verpakkingssector te sluiten. Het is een sterk en welkom signaal dat een echo is van de stem van de afvalindustrie, die al jaren oproepen tot ambitieuze maatregelen en doelstellingen rond recyclage. Onze rol in de volledige keten om de Europese economie meer circulair te maken wordt gewaardeerd.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details