NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Erkende schroothandelaars willen meer elektr(on)ische apparaten verwerken

“Verantwoordelijkheid van Recupel om tussen te komen in de kosten”

Schroothandelaars reageren op de Recupel-campagne over de 220.000 vermiste koelkasten. “De erkende schroothandelaars zijn een belangrijke partner voor Recupel, maar Recupel moet willen tussenkomen in de kosten zoals ook in het buitenland gebeurt, wil ze haar doelstellingen halen.”

Er zijn 92 door Recupel erkende schroothandelaars in België, die samen zo’n 67.000 koelkasten opleverden aan Recupel voor recyclage. Dat maakt van de erkende schroothandelaars toch een belangrijke partner voor de inzameling en verwerking van koelkasten in België.

“Ons partnership met Recupel gaat veel ruimer dan enkel koelkasten. We verwerken ook alle mogelijke afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA). Denk maar aan wasmachines, laptops, keukenrobots, enz. Voor al die AEEA een recyclagecijfer van 95%”, aldus Jan Vermoesen, algemeen directeur van COBEREC, federatie van de recuperatie die onder meer de schroothandelaars vertegenwoordigt.

Frankrijk dubbel zo efficiënt

De erkende schroothandelaars zien echter te weinig AEEA hun richting uit komen. Recupel realiseert vandaag immers nog geen 50% inzameling en moet tegen eind dit jaar 65% halen. Volgens COBEREC zal dat niet lukken zonder fundamentele bijsturing van het huidige Recupel-systeem. “Recupel is verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van AEEA in België. AEEA is schroot die een bepaalde extra zorg vraagt, zoals rapportering, depollutie, Weeelabex-audit, specifieke transportvereisten, enz. Het is aan Recupel om deze extra zorgen te compenseren. En daar schiet het systeem te kort. Ter vergelijking: in Nederland en Frankrijk betaalt de lokale Recupel wel die kosten, bovenop de marktprijs. Met resultaat. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er 528 erkende schroothandelaren die samen zo’n 28,5% van de gerecycleerde AEEA aanleveren. In België halen de erkende schroothandelaars slechts een aandeel van 15% in de recyclagecijfers. Dat cijfer willen we maar al te graag optrekken. En dus blijven we de hand reiken naar Recupel, zodat we met vereende krachten meer AEEA kunnen recycleren en de vooropgestelde Europese richtlijnen halen, en liefst zelfs ruim daar boven scoren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details