Energiehub Beringen
01:08
27-10-2017

Energiehub Beringen uit de startblokken

 Bionerga start officieel met de uitbouw van de energiehub Beringen op het industriegebied Ravenshout. De opdrachten voor zowel de bouw van een nieuwe biostoomcentrale als voor de aanplant van kort omloophout op de naastgelegen site zijn de voorbije dagen toegewezen en ondertekend. Nog dit jaar zullen de voorbereidende werken starten. 

De biostoomcentrale Beringen zal 200.000 ton huishoudelijk en gelijkgesteld afval verwerken op de meest performante manier en met de best beschikbare technologie. Nu verwerkt Bionerga 100.000 ton in Houthalen, maar die installatie zal na 2020 geen restafval meer verwerken.

De nieuwe biostoomcentrale in Beringen wekt duurzame warmte op, die zal worden geïnjecteerd in een nog aan te leggen warmtenet. Naburige bedrijven zullen hiervan gebruik kunnen maken. Met het petrochemisch bedrijf Borealis, de buur, heeft het warmtenet reeds een eerste en bovendien zeer belangrijke klant.

Biostoom Beringen

Bionerga zelf heeft, samen met de moederholding Nuhma, ook 2 naburige terreinen in Ravenshout aangekocht. Bedoeling is ook hier andere warmte behoevende bedrijven de kans te bieden zich in de onmiddellijke omgeving te vestigen en zo makkelijk aan te sluiten op het warmtenet.

Maar de energiehub in Ravenshout gaat verder dan enkel het leveren van warmte. Een deel daarvan kan worden omgezet in elektriciteit en in de nabije toekomst kan er ook waterstof worden geproduceerd, groene brandstof voor bv. auto’s en vrachtwagens. Lokaal geproduceerde energie dus in verschillende vormen en gegenereerd door de verwerking van afval.

Start werkzaamheden 
Nu alle opdrachten voor de bouw van de centrale zijn ondertekend, wil Bionerga zo snel mogelijk starten met de werken, zeker nog dit jaar.

Daarnaast heeft het ook met Bos+ Vlaanderen een samenwerking afgesloten voor de aanplant van korte omloophout. Bos+ Vlaanderen is een Vlaamse organisatie die zich specifiek inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld.

Steeds meer worden braakliggende terreinen ingezet voor de teelt van korte omloophout, dat nadien kan worden aangewend als biomassa. Het deel van het terrein in Ravenshout, dat nu onrechtmatig wordt gebruikt door wildcrossers, wordt in november geëgaliseerd en de grond verbeterd. In december volgt dan de aanplant van het korte omloophout.

terrein-KOH

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Beringen , Bionerga , Biostoom , energiehub , Nieuws

Recyclepro partners

Werner Annaert Go4CircleGips recycling