NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België

Eerste HDPE fles uit 100% gerecycleerd materiaal

Schoonmaakmiddelen staan voor velen synoniem met chemicaliën en dus met vervuiling. Werner & Mertz is vastberaden om dat beeld te veranderen. Enerzijds door enkel grondstoffen uit vegetale oorsprong te verwerken in zijn producten en resoluut te gaan voor cradle-to-cradle. Anderzijds door in te zetten op verpakkingen uit 100% gerecycleerd materiaal. Het is er als eerste en voorlopig enige bedrijf in geslaagd om een fles in HDPE te maken uit huishoudelijk plastic afval, afkomstig uit gele PMD zakken in Duitsland.

Werner & Mertz heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot 1876. Toen begon men bijenwas te gebruiken voor de productie van kaarsen. Later volgden ook schoenpoets en boenwas en was de stap naar de productie van schoonmaakmiddelen snel gebeurd. Vanaf de jaren 80 beslist Werner & Mertz om een resoluut groene koers te gaan varen. Het wilde een ‘bionier’ worden in groene producten. General manager Eric Van Raemdonck: “Toen een revolutionaire keuze voor een nichesegment die vandaag de juiste blijkt. De totale omzet van de sector van schoonmaakmiddelen gaat achteruit, maar onze markt groeit.” Dat betekende weg van grondstoffen van chemische oorsprong en enkel nog gebruik maken van natuurlijke producten. Op die manier is een afbreekbaarheid mogelijk die ver boven het wettelijke kader uitkomt, zonder in te boeten aan schoonmaakefficiëntie. Het resulteert in 2013 al in het felbegeerde cradle-to-cradle certificaat. Daarnaast prijkt een EMAS certificaat (Environmental Management Audit System) op het palmares dat niet alleen de huidige milieu-inspanningen beoordeelt, maar telkens doelstellingen voor de komende drie jaar vooropstelt.

Fles uit 100% gerecycleerd HDPE

Werner & Mertz

Eric Van Raemdonck: “We zijn er als eerste en voorlopig enige in geslaagd om een HDPE fles volledig te produceren uit gerecycleerd materiaal.”

 

In 2015 besluit Werner & Mertz nog een stukje verder te gaan in zijn groene ambities. “Dan hebben we het vizier gericht op onze verpakking. We willen tegen 2025 nog louter gebruikmaken van verpakkingen uit gerecycleerd materiaal.” De eerste make-over gebeurde met de petflessen. “Dankzij het statiegeldsysteem in Duitsland hadden we een goede bron van granulaten. Daarnaast konden we putten uit B2B-afval. Stap voor stap kwamen we dichter bij onze target van 100% gerecycleerd materiaal.” Ook flessen uit andere materialen kregen een nieuwe oorsprong. “We zijn er als eerste en voorlopig enige in geslaagd om een HDPE fles volledig te produceren uit gerecycleerd materiaal. We hadden ook de primeur voor de eerste doorschijnende PE-flessen uit post-consumer afval”, vertelt Van Raemdonck trots. Voorlopig kan dit echter nog niet over het volledige gamma doorgetrokken worden. “Het ontbreekt ons aan recyclaat om ook onze 5 l-verpakkingen volledig in een groen jasje te steken. We zijn daarom een sterke voorstander van statiegeldsystemen in heel Europa om voldoende grondstoffen ter beschikking te krijgen.”

Transparantie waarborgen door betere sorteertechnieken

Werner & Mertz

“Het ontbreekt ons aan recyclaat om ook onze 5 l-verpakkingen volledig in een groen jasje te steken. We zijn daarom een sterke voorstander van statiegeldsystemen in heel Europa.”

 

Een tweede technische uitdaging zit hem in de transparantie van het materiaal. “De gebruiker moet weten over hoeveel product hij nog beschikt. Voor HDPE-flessen is het echter geen evidentie om en voldoende transparantie te hebben en een acceptabele kwaliteit te bereiken”, stipt Van Raemdonck de moeilijkheden aan. “We hebben daarom sterk ingezet met onze partners op de kwaliteit van de grondstof en van het sorteerproces. Zo kunnen we nu de juiste granulaten eruit halen om de fles te blazen. Dat gebeurt overigens op onze site, zodat er geen transport en dus CO2-emissies nodig zijn.” Ook de rendabiliteit zou een uitdaging met zich mee kunnen brengen, maar daar lijkt Werner & Mertz minder om bekommerd. “Onze CEO is een nazaat van de stichter en bereidt momenteel zijn kinderen voor op een toekomst in het bedrijf. Voor hem is de enige manier om die te garanderen een keuze voor duurzaamheid. Er is genoeg kunststof op de markt om niet te moeten kiezen voor petroleum. Dat is de toekomst, daar gaan we voor. En van de lagere marges trekken we ons niks aan”, besluit Van Raemdonck.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details