Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

DetectieapparatuurMaterieel

Eerste gecertificeerde camera voor rookdetectie

shutterstock_586720352_photo-kopieren

3 september 2019 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Begin juli was België een wereldprimeur rijker. Dan kreeg het Kortrijkse Araani als allereerste een BOSEC certificatie voor zijn SmokeCatcher. Dat wil zeggen dat deze intelligente camera gecertificeerd is als rookdetector. Voor recyclagebedrijven garandeert dit een vroegtijdige detectie van brandhaarden. Van zodra nog maar ergens een brandhaard begint te smeulen, ontvangt u al een alarm. Zo vermindert u het risico op schade door vlammen of door blussen gevoelig.

Pieter Claerhout: “Door de snelheid van onze oplossing, maken we ons sterk dat we het risico op brand enorm kunnen indijken voor onze klanten.”

 

Klassieke rookdetectoren bevinden zich typisch in het plafond. Alvorens de rookpluim zo ver reikt, kan de brand echter al een stuk geëvolueerd zijn. Hetzelfde geldt eigenlijk voor systemen die werken op basis van temperatuur of vlamdetectie. Met alle mogelijke gevolgen van dien. In recyclagebedrijven, waar brandbaar materiaal vaak in overvloed aanwezig is, kan dit enorme schade veroorzaken. CEO Pieter Claerhout: “Met de klassieke middelen duurt het te lang vooraleer een brandhaard kan geïdentificeerd worden. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de SmokeCatcher was dan ook om rook te kunnen detecteren en zodoende een snelle reactietijd te realiseren. Dit doen we op basis van beeldanalyse, we hoeven dus niet te wachten tot de rook het plafond of de camera bereikt.” Het resultaat is SmokeCatcher Certified, de allereerste intelligente camera die gecertificeerd is als rookdetectiesysteem volgens BOSEC in België en de CNPP in Frankrijk.

smokecatcher-certified_angle_right-kopieren

SmokeCatcher Certified is een intelligente camera die niet alleen waarschuwt in geval van nood, maar ook inzichten kan geven in hoe brand ontstaat. (Beeld: Mikael Lindstrom)

 

Intelligentie aan boord

Voor zijn ontwikkeling moest de camera heel wat intelligentie meekrijgen. “Het is de camera zelf die continu de beelden analyseert op zoek naar mogelijke vormen van rookontwikkeling”, verduidelijkt Claerhout. “Dankzij zijn detectievermogen hoeft dus niemand nog permanent de beelden te bekijken. Ze krijgen een alarm bij problemen dat vergezeld gaat van de beelden voor meer details.” De SmokeCatcher Certified komt als geroepen. Het thema brandbeveiliging is momenteel letterlijk en figuur brandend actueel in de afvalwereld. Sommige afvalverwerkers vinden door het hoge risico op brandhaarden of door een verleden met brand nog moeilijk een verzekeraar of moeten zich blauw betalen aan franchises. “Door de snelheid van onze oplossing, maken we ons sterk dat we het risico enorm kunnen indijken voor onze klanten. De certificatie is nog maar net een feit, maar we voelen dat het wel zijn impact zou kunnen hebben.”

Makkelijk inzetbare oplossing

Snelheid van detectie is niet het enige voordeel dat verbonden is aan de SmokeCatcher Certified. De elf medewerkers van Araani hebben er ook alles aan gedaan om met een flexibele oplossing te komen. “Een van de sterktes van ons intelligente videorookdetectiesysteem is dat het kan gecombineerd worden met een bestaand branddetectiesysteem. Nieuwe camera’s kunnen heel eenvoudig toegevoegd of verwijderd worden, wanneer de activiteiten veranderen of het bedrijf groeit. Hij is ook multi-inzetbaar en kan zowel voor binnen of buiten dienen. Wat de SmokeCatcher Certified echter niet is, dat is een zaligmakende oplossing”, nuanceert Claerhout. Voor bepaalde toepassingen kunnen andere technologieën beter geschikt zijn. “Daarom raden we altijd eerst een risicoanalyse aan. Maar we merken wel dat we in net die moeilijk te beveiligen zones met een hoog risico soelaas kunnen brengen. Het is net daar dat onze expertise ligt.”

wasterecycling_batteries-kopieren

Met de klassieke middelen duurt het te lang vooraleer een brandhaard kan geïdentificeerd worden. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de SmokeCatcher was dan ook om rook te kunnen detecteren en zodoende een snelle reactietijd te realiseren.

 

Brandbeveiliging is meer dan een kost

Het is belangrijk dat bedrijven, zeker in de afvalwereld, beseffen dat brandbeveiliging meer is dan een kost. “Het maakt immers deel uit van de continuïteit van een bedrijf. Wie door brand zijn afval, zijn grondstof kwijt raakt, kan ook zijn klanten en goede naam verliezen. SmokeCatcher Certified biedt ook een meerwaarde in het monitoren van de processen. Het is een intelligente camera die niet alleen waarschuwt in geval van nood, maar ook inzichten kan geven in hoe brand ontstaat. Er zijn er vaak meer dan u denkt die door omstandigheden uit zichzelf doven. Door het videorookdetectiesysteem krijgt u waardevolle inzichten om de flow van stromen in uw bedrijf te optimaliseren en procedures beter af te stemmen. Dat we nu de certificatie hebben, bewijst de betrouwbaarheid van het systeem”, besluit Claerhout.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details