Auto’s zijn het perfecte voorbeeld van hoe materialen een tweede leven kunnen krijgen. Alles waardevol gaat eruit vooraleer de shredders er hun tanden in zetten. En ook het schroot dat dan overblijft wordt nog tot grondstof gemaakt. Met de elektrificatie van vervoer, zullen de autowrakken langzaam maar zeker een ander karakter krijgen. Een dat vraagt om een specifieke, veilige aanpak. Als specialist in de recuperatie, depollutie en verwerking van autowrakken, kreeg Galloo van Febelauto de eerste erkenning als centrum uitgerust voor het veilig verwijderen van batterijen uit afgedankte elektrische en hybride voertuigen.
Galloo verwerkt in Menen ongeveer 100.000 voertuigen op jaar basis uit België en Frankrijk.
Toegegeven, het zijn er nog niet veel. Sinds de opening van het eerste erkende centrum voor de verwijdering van batterijen uit elektrische en hybride voertuigen op de site van Galloo in Menen, passeerden nog geen tien wagens met elektrische batterij de revue. En zelfs nog maar één volledig elektrische wagen. “Momenteel zijn er eigenlijk alleen maar kosten verbonden aan deze activiteit. De markt is zich nog volop aan het ontwikkelen en wij komen er maar aan te pas wanneer de voertuigen einde leven zijn. Dat is gemiddeld achttien jaar na zijn eerste inverkeerstelling. Er is vooralsnog onvoldoende volume om de investeringen te compenseren die we gedaan hebben, opdat onze medewerkers veilig aan de slag zouden kunnen”, verklaart Rik Debaere, CEO van Galloo. “Maar als marktleider zijn we vastberaden om het goede voorbeeld te geven en ook voor deze voertuigen een tweede leven te geven aan waardevolle materialen, zoals de batterijen.”
Wanneer een batterij voor een elektrisch voertuig aan 80% van zijn capaciteit zit, is hij aan vervanging toe. Er wacht hem dan nog een tweede leven als opslagmedium voor bijvoorbeeld zonne-energie. De uitdagingen om de batterij van een elektrisch of hybride voertuig te verwijderen zijn echter niet van de poes. Alleen al door het gewicht. Voor een hybride voertuig valt dat nog mee met 25 kg, maar de batterij van een volledig elektrisch voertuig weegt al snel 350 kg. Thomas Delgado legt uit waar de aandachtspunten zitten. “Ten eerste is er geen uniformiteit over de locatie van de batterij in het voertuig. Dat verschilt van merk tot merk, van model tot model en zelfs van type tot type. Er kan een hele demontage aan te pas komen, alleen maar om aan de batterij te kunnen. Toch hebben we enkele grote lijnen gedetecteerd en in een eigen procedure gegoten, op basis van de aanbevelingen van Febelauto. Zo worden onze medewerkers stap voor stap en met visuele ondersteuning door de verwerking geloodst.”
Er kwam een isolerende, niet-geleidende toplaag over de vorken, zodat er geen vonken kunnen overslaan bij het transporteren van de batterij.
Bovendien krijgen de operatoren te maken met hoogspanning en dat vraagt om specifiek veiligheidsmateriaal, aangepaste veiligheidskledij en een grondige opleiding. “Alles begint met een basiscursus elektriciteit en een specifieke vorming voor elektrische voertuigen”, verduidelijkt Delgado. Dat zijn twee essentiële voorwaarden om aan deze wagens te werken. In de werkplaats worden ze dan beschermd met speciale handschoenen die tegen een hoog voltage bestand zijn en anti-statische kledij. Ook is hun toolkit voortaan met een multimeter uitgerust. Delgado: “De demontage begint immers met het meten van de spanning en het lokaliseren van de veiligheidsplug, zodat de batterij niet meer onder spanning staat bij de verwijdering. Onze heftrucks hebben dan weer een isolerende niet-geleidende toplaag over hun vorken heen gekregen. Zo kunnen er geen vonken overslaan wanneer de batterij verplaatst wordt naar de speciaal daarvoor ingerichte container.” Die container werd uitgerust volgens de voorschriften van Febelauto voor een veilige opslag.
De batterijen worden verzameld en vertrekken bij voldoende volume richting recyclagebedrijven die gespecialiseerd zijn in het recupereren van de gebruikte edelmetalen. Nikkel, kobalt en lithium vormen het meest waardevolle deel van de buit. Debaere: “Wij verwittigen Febelauto bij de verwijdering van de batterij die contact opneemt met de fabrikanten. Batterijen vallen immers onder de producentenverantwoordelijkheid dus dragen zij een deeltje van de kosten. Maar de markt staat zoals gezegd nog in zijn kinderschoenen. De echte boost zal er komen wanneer er ook voor andere materialen verplichtingen komen rond een gehalte aan gerecycleerd materiaal. In een wagen gaat dat vandaag nog maar om maximaal 95 kg, terwijl we wel meer dan 97% uit een wrak kunnen recupereren. Daar moet Europa het voortouw in nemen.”