NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Een jaar medisch pvc afval recycleren
Een jaar geleden werd VinylPlus® Med gelanceerd in de Brusselse Europa Ziekenhuizen. Op een persconferentie werden de resultaten voorgesteld.

Een jaar medisch pvc afval recycleren

Ziekenhuizen willen duurzamer worden

Een jaar geleden werd VinylPlus® Med gelanceerd in de Brusselse Europa Ziekenhuizen. De doelstelling van dit proefproject van VinylPlus was medisch materiaal voor éénmalig gebruik uit pvc te sorteren en te recycleren. Een initiatief met als bijkomend voordeel dat zowel de milieu-impact van de ziekenhuizen als hun werkingskosten aanzienlijk kunnen verminderen.

VinylPlus® Med is een samenwerking tussen verschillende Europese partners, waarbij ziekenhuizen, afvalbeheerders, recyclagebedrijven en de pvc-industrie (VinylPlus) de handen in elkaar slaan. De focus ligt op de REACH-conform pvc afval.  In België verzorgt het afvalverwerkingsbedrijf Renewi de inzameling, het transport en de tussenopslag van het medisch afval uit de Europa ziekenhuizen. Raff Plastics, een belangrijke speler in de recyclage van kunststoffen in ons land, zal het afval dan verder sorteren en vermalen. Dat gebeurt onder andere met infraroodtechnologie die materialen die ortho-ftalaten bevatten kan scheiden van pvc verbruiksgoederen. Het pvc recyclaat (in de vorm van korrels) gaat dan naar een verwerker die er nieuwe toepassingen voor ziekenhuizen zal van maken: vloer- en wandbekleding, yogamatten, schoenzolen, toestellen voor revalidatie … Alle VinylPlus Med® partners zijn gevestigd binnen een straal van maximum 200 km om de afstanden en daarmee de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. 

De Europa Ziekenhuizen 

De Europa Ziekenhuizen beantwoordden snel en enthousiast de oproep van VinylPlus® om het personeel op te leiden in het correct sorteren van medisch pvc materiaal voor eenmalig gebruik in drie afdelingen van twee vestigingen: de spoedafdeling, het operatiekwartier en zorgafdeling. “We beseften dat ons ziekenhuis, net als andere ziekenhuizen in België, een stevige vervuiler is”, geeft Evelyn Vass, operationeel directeur van de Europa Ziekenhuizen, toe. “We begonnen met het recycleren van pvc dankzij het VinylPlus® Med project met de wens om verder te evolueren tot een erkend groen ziekenhuis binnen ons Brusselse netwerk. Momenteel bestaan de ‘kleine ingrepen’ van het verplegend personeel uit enkele precieze handelingen met het materiaal dat in aanmerking komt voor inzameling en recyclage. De onbesmette pvc producten voor éénmalig gebruik, die geen ftalaten bevatten, zijn verdeeld in drie categorieën: tubes, zuurstofmaskers en pvc-infuuszakken. Vroeger ging alles gewoon naar de verbrandingsoven.” 

Aan het proefproject namen de voorbije twaalf maanden tien ziekenhuizen deel en dit jaar wensen 35 ziekenhuizen aan te sluiten bij dit recyclageprogramma. De organisatie spreekt van een succes.

Een kansrijk project 

De recyclage van medisch pvc is een primeur in ons land, dankzij VinylPlus® Med. Maar het project kan putten uit de ervaring van VinylPlus, het programma voor duurzame ontwikkeling van de Europese pvc industrie dat al in acht landen dergelijke initiatieven heeft opgezet. “We hebben uiteraard contacten met al deze landen om de ervaring die zij reeds hebben opgedaan samen te brengen”, verduidelijkt Brigitte Dero, managing director van VinylPlus. “We begonnen dus niet vanuit het niets. We willen de procedures en afvalstromen verbeteren en dit proefproject uitbreiden naar zoveel mogelijk ziekenhuizen in het land. We schatten het potentieel aan recycleerbaar volume in het kader van dit project op zo’n 1.000 ton per jaar, of ongeveer een derde van het pvc dat elk jaar in de Belgische ziekenhuizen wordt gebruikt.”  De belangstelling voor VinylPlus® Med en het bewustzijn over de verantwoordelijkheid voor het milieu, blijven toenemen in de gezondheidszorg. Aan het proefproject namen de voorbije twaalf maanden tien ziekenhuizen deel en dit jaar wensen 35 ziekenhuizen aan te sluiten bij dit recyclageprogramma.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details