NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom in België
Een goed sloopopvolgingsplan laat niets aan het toeval over

Een goed sloopopvolgingsplan laat niets aan het toeval over

Met het uitvoeren van sloop- en afbraakwerken komt de plicht om te zorgen voor een verantwoorde scheiding, afvoer en recyclage van de sloopmaterialen. Daarvoor heeft de uitvoerende partij een sloopopvolgingsplan nodig dat conform is verklaard. Dit plan bevat een inventarisatie van alle afvalstoffen die vrij zullen komen bij de sloop, waarbij wordt aangegeven welke stoffen voor hergebruik geschikt zijn, welke gerecycleerd kunnen worden en welke stoffen risico’s met zich meebrengen.

Om een gedegen sloopopvolgingsplan te schrijven, inclusief een controleverslag, dient een door Tracimat erkende deskundige te worden ingeschakeld. Met een conform verklaard sloopopvolgingsplan in de hand, is men verzekerd van een kostenefficiënte aanpak van het sloop- of afbraakwerk, doordat er betrouwbaar en uitvoerbaar gewerkt kan worden, met de zekerheid dat het puin als laag milieurisicoprofiel (LMRP) kan worden aangeboden bij de breker, hetgeen kostenbesparend werkt. We spreken met Seppe van der Stoelen. Samen met Keaty Maes volgt hij de sloopopvolging en asbestsanering op bij Profex, een merk van United Experts.

Alles vooraan in de keten goed regelen scheelt kosten aan het eind

PROFEX

De golfplaten doen de aanwezigheid van asbest vermoeden.

 

“Wij begeleiden vanuit Profex een sloop- of afbraakwerk van A tot Z”, opent Van der Stoelen het gesprek. Hij neemt ons mee doorheen het proces: “We beginnen met het vooraf verzamelen van zoveel mogelijk informatie. We pakken de originele plannen erbij, deze zijn echter vaak niet goed bijgehouden. Het is echter een eerste houvast. Dan volgt er een oriënterend bezoek aan het te slopen object. Dit kan soms spannend uitpakken, doordat je voor dichte deuren staat of illegale bewoning tegenkomt. We brengen alle kamers in beeld, inclusief aanwezig vast meubilair, denk aan inbouwkasten en keukens. Daarna brengen we de buitenzijde in kaart. Van dak, muur tot en met de vensters.” Profex inventariseert alle materialen die men tegenkomt: “Daarbij noteren wij de materialen die potentiële risico’s met zich meebrengen, zoals asbest, PAK’s en PCB houdende zaken. Zo mag een schouw niet in gerecycleerd granulaat terechtkomen, wegens de aanwezigheid van PAK’s. Tevens noteren wij welke stoorstoffen aanwezig zijn, waarbij men moet denken aan glas en PVC.”

Vergrootglas erop

PROFEX

De buitenzijde wordt in kaart gebracht, van dak, muur tot en met de vensters.

 

Profex werkt nauw volgens de Tracimat richtlijnen. Een tweede inspectie concentreert zich op storende en schadelijke stoffen. “We zetten het vergrootglas erop, slaan de hamer in zaken en leggen alles zo goed mogelijk bloot. Met de gegevens die dat oplevert kunnen we alles samenvoegen in een eerste, definitieve meetstaat. Daarin wordt ook geregistreerd om welke hoeveelheden het gaat en wat de locatie van de materialen is. Wat is zeker schadelijk, wat is potentieel gevaarlijk, we krijgen een totaal en gedetailleerd overzicht.” Het moge duidelijk zijn dat grondig te werk gaan vooraan in de keten, calamiteiten zal voorkomen op het einde. “We stellen dan het sloopoverzichtplan op, volgens de ladder van Lansink. Deze prioriteitenlijn vertelt de uitvoerder exact waar te beginnen en welke route te volgen”, aldus Van der Stoelen.

De eigenaar kan zelf veel doen om kosten te besparen

PROFEX

Met het sloopoverzichtsplan komt het overzicht van welke materialen geschikt zijn voor hergebruik en recyclage.

 

“Met het sloopoverzichtsplan komt het overzicht van welke materialen geschikt zijn voor hergebruik en recyclage. We geven aan hoeveel ton metaal, hout, glas er vrij gaan komen. Daarna volgen de inerte materialen. De eigenaar kan zelf zorgen voor ontruiming van het object, zodat er een propere werkomgeving ontstaat, die niet eerst gekuist hoeft te worden.” De ontmanteling kent drie fasen: “Allereerst dienen de asbesthoudende stoffen verwijderd te worden. Daarna zijn de schadelijke stoffen aan de beurt. Vervolgens worden de storende stoffen verwijderd. Dan kan de daadwerkelijke sloop beginnen.”

Gipswanden buitenbeentje

Een buitenbeentje vormen bouwstoffen als Ytong en gipswanden. Deze worden weliswaar niet gerekend tot de schadelijke stoffen, maar zij mogen niet meegaan met het inert materiaal. Van der Stoelen legt uit: “Deze stoffen kunnen niet tot granulaat verwerkt worden en gaan naar speciale recyclage­centra. Hoe selectiever de inerte materialen gesloopt worden, des te beter is de prijs die men betaalt aan de breekcentrale”, legt Van der Stoelen uit. “Van zodra de aannemer klaar is met de verwijdering van de schadelijke stoffen, contacteert hij ons voor een controleronde. Wij controleren ter plekke en zien de bewijsvoering in. Onze bevindingen nemen we op in het controleverslag.” Door vanaf het begin het sloopopvolgingsplan digitaal bij Tracimat in te dienen -men kan er dertig dagen naar kijken- kan Tracimat een goedkeuring of een afkeuring doen. “Bij goedkeuring kunnen de eerste stappen voor afvoer gezet worden, met de zekerheid dat er correct gewerkt wordt en men een laag risicoprofiel kent. Wie niet zo werkt, heeft automatisch een hoog risicoprofiel met alle kostbare gevolgen van dien”, zegt Van der Stoelen tot besluit. 


Tal van andere diensten

Profex is naast Tracimat deskundige die sloopopvolgingsplannen en asbestinventarissen opmaakt, ook aanbieder van tal van andere diensten naar de afvalverwerkers en recyclagebedrijven. Het bedrijf geeft zowel advies als begeleiding in de domeinen bouw, milieu, energie en bodem. Zo begeleidt Profex zowel de breker als de aannemer bij de instap in het sloopbeheersysteem van Tracimat. Ook de overgangsmaatregelen worden nauw opgevolgd en de evolutie van het sloopbeheer in de sector om zo het best mogelijke advies te geven naar de klanten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details