Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

Ecodesign Awards uitgereikt

Coffee-Pulper_01

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | OVAM

15 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Dat is het uitgangspunt van ecodesign dat OVAM met zijn Ecodesign Award graag extra onder de aandacht brengt. Dit jaar werden studenten uitgedaagd om een product of dienst te ontwerpen om werk te maken van de circulaire economie met de slagzin ‘Can you design a circle?’. De Coffee Pulper van Thijs Baeyens en Tiërra van Ornella Torres Melkebeek gingen met de prijzen aan de haal.

Tiërra is een vers, biologisch middel dat de hoeveelheid micro-organismen in de bodem verhoogt en dus ook de bodemgezondheid.

Jonge ontwerpers spelen een belangrijke rol in de toekomst van ecodesign. Door hen tijdens hun studies te inspireren en uit te dagen, hoopt OVAM dat ze ook in hun latere professionele loopbaan aandacht hebben voor ecodesign en circulaire economie. De inzet is een geldprijs van 1.000 euro en individuele begeleiding door Flanders DC. Een jury van experts en professionelen reikt prijzen uit in de categorieën ‘Problem Solving’ en ‘Everyday Life’.

Coffee Pulper

Toen Thijs Baeyens (Industrieel Product­ontwerpen, Howest) zijn Coffee Pulper ontwierp had hij de ­lokale boeren in de noordelijke bergregio Kalinga (Filipijnen) voor ogen. Ze zouden beter kunnen ­leven van hun Arabica koffie-oogsten door het op de juiste manier aan te pakken. Onwetendheid, geldnood en andere factoren staan dat echter in de weg. De koffiepulper zorgt voor de op­lossing doordat ze de koffie in grotere hoeveelheden kunnen verwerken en het proces korter en minder ­arbeidsintensief wordt. Meer en betere koffie en dus een hoger inkomen.

Tiërra

Een gezonde omgeving begint met een gezonde bodem. Tiërra, een ontwerp van Ornella Torres ­Melkebeek (Productontwikkeling, UAntwerpen) draagt daar als microbieel bodemverbeterings­middel zijn steentje toe bij. Het is een vers, bio­logisch middel dat de hoeveelheid micro-organismen in de bodem verhoogt en dus ook de bodem­gezondheid. In de eerste plaats verdient het toepassing voor iedereen die een moestuin wil aanleggen en in het bijzonder voor wie er een wil aanleggen op een vervuilde bodem of voor wie pesticiden op een natuurlijke manier sneller uit de bodem wil krijgen. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details