NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Duurzaamheid zet Iepers metaalbedrijf nog meer op de kaart

Duurzaamheid zet Iepers metaalbedrijf nog meer op de kaart

In het zuiden van West-Vlaanderen liggen de werkloosheidcijfers traditioneel het laagst, maar toch weet Degels Metal uit Ieper altijd de juiste mensen te strikken. Hun geheim? Een tomeloze passie en inzet. “Wij zeggen wat we doen en we doen ook wat we zeggen. Naar onze klanten, maar ook naar leveranciers en medewerkers”, vat Marjola Maes de bedrijfsfilosofie samen. Ook de resolute inzet voor meer duurzaamheid, werpt zijn vruchten af.

2-kopieren

“Ik ben nog altijd onder de indruk van wat mensen allemaal weggooien en hoeveel moois er nog mee te realiseren valt.”

 

Honderd jaar geleden zat er in de Westhoek goud in de grond. Wie oorlogsschroot wist op te graven, kon een mooi handeltje uitbouwen. Het inspireerde de familie Degels om de deur van hun goudsmederij in Kortrijk dicht te trekken en hun geluk in Ieper te beproeven. “Vrouwen die een namiddag stukken afval gingen rapen, verdienden er meer mee dan hun man die een hele week ging werken. Zelfs toen al, was er eigenlijk heel veel te doen met afval.” En dat doen ze na een eeuw bij Degels nog altijd. Vandaag is de ‘vierde’ generatie aan het werk. Na zijn grootvader, oom en vader is het de beurt aan Filip Degels. Twintig jaar geleden kwam ook zijn vrouw Marjola Maes de rangen versterken. Dat de zaak blijft groeien danken ze aan het volharden, het oog voor kwaliteit en de nauwe opvolging. “De schrootsector heeft niet altijd de beste naam. Vaak onterecht, want het gaat er niet meer aan toe zoals vroeger. Ik ben nog altijd onder de indruk van wat mensen allemaal weggooien en hoeveel moois er nog mee te realiseren valt. We mogen als West-Vlamingen best wel wat meer zoals onze noorderburen zijn en ook ons verhaal en onze sector meer naar buiten brengen.”

5-kopieren

Slechts 5 à 7% van het materiaal moet eerst nog verder opgezuiverd worden bij collega’s.

 

Steeds zuiverdere materiaalstromen

Recycleren is echter een kapitaalsintensieve sector. Degels Metal vernieuwde de afgelopen vier jaar zijn machinepark bijna volledig. “We willen meer dan louter ferro en non-ferro metalen inzamelen”, verduidelijkt Maes. “Om materiaal zo zuiver mogelijk aan te leveren, dat het direct de hoogovens in kan, moet het geoptimaliseerd worden.” Een oefening waar ze in Ieper nu al zeer goed in slagen. Slechts 5 à 7% van het materiaal moet eerst nog verder opgezuiverd worden bij collega’s. Toch is het huiswerk nog niet volledig rond. Degels Metal heeft een masterplan klaar om ook de toekomst zo efficiënt en duurzaam mogelijk te blijven werken en de grenzen van materiaalrecuperatie te blijven verleggen. “Het terrein hier verandert elk uur van uitzicht. Dat maakt het niet makkelijk om snel verbeterpunten te identificeren. Daarom hebben we bewust de koppen bij elkaar gestoken om te kijken hoe we de flow kunnen perfectioneren. Op lange termijn en met een open blik. En zelfs in coronatijden. We zijn er trots op dat we ons team in die moeilijke periode aan boord hebben kunnen houden en onze investeringen kunnen doortrekken.”

“Het terrein hier verandert elk uur van uitzicht. Dat maakt het niet makkelijk om snel verbeterpunten te identificeren.”

 

Duurzaamheid als rode draad

De leidraad doorheen het investeringsplan zijn de Sustainable Development Goals die de Verenigde Naties enkele jaren geleden naar voren schoof. Er wordt verder gekeken dan louter energie besparen, ze hebben ook oog voor onderwijs, gelijke kansen … Als kmo slaagde Degels Metal er maar mooi in om bij zijn tweede poging al aan zeventien van die elementen te voldoen. Een bijzonder knappe prestatie. “In welke activiteit je ook betrokken bent, je moet altijd moeite doen om het verschil te maken. Stap voor stap bouwen aan een betere toekomst. En dat levert ook op, want door onze inspanningen voor meer duurzaamheid kijken ook grotere bedrijven met andere ogen naar ons. Daarom is het zo belangrijk om naar buiten te treden en je verhaal te vertellen. Mijn man en ik zijn onze handen uit de mouwen beginnen steken in de familiezaak zonder diploma op zak. Door mij lokaal in te zetten bij het opzetten van netwerken en heel wat ondernemende vrouwen te verbinden, heb ik bijvoorbeeld de kans gekregen om een Vlerick opleiding te volgen. Dat gaf me de achtergrond om de visie die we hadden te leren vertalen in cijfers. Ik geloof in de kracht van een netwerk. Mensen samenbrengen is cruciaal. Als je ze weet te verbinden, ontstaan er vanzelf kruisbestuivingen die weer tot mooie, nieuwe initiatieven leiden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details