NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Duidelijk onderscheid in terminologie voor betere recycleerbaarheid

Duidelijk onderscheid in terminologie voor betere recycleerbaarheid

Biodegradeerbaar, biogebaseerd, composteerbaar … wie ziet door de bomen het bos nog in de wereld van kunststoffen? FEAD, de Europese federatie die de Europese industrie voor afvalbeheer vertegenwoordigt, wil duidelijkheid scheppen door voor elk van deze begrippen een nauw afgebakende definitie naar voren te schuiven. Op die manier kan ook de vergelijking gemaakt worden wat nu de meest duurzame oplossing is. Biodegradeerbare en composteerbare kunststoffen scoren wat dat betreft duidelijk minder.

Bioplastics is een bijzonder grote noemer waar verschillende types van kunststoffen onder vallen. Het is echter belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen biogebaseerde, biodegradeerbare en composteerbare kunststoffen. De eigenheden van elk van deze materialen hebben namelijk een impact op de beschikbaarheid van standaarden, de mixbaarheid met andere kunststoffen en uiteindelijk de recycleerbaarheid. Om het onderscheid te maken, is het belangrijk een duidelijke definitie te hebben.

Biogebaseerd versus biogedradeerbaar versus composteerbaar

Onder biogebaseerde kunststoffen verstaat FEAD kunststoffen die (deels) gemaakt zijn uit organische materialen. Sommige zijn identiek aan hun variant in kunststof uit fossiele brandstoffen (bio-polyethyleen of bio-propyleen bijvoorbeeld), Anderen zijn polymeren die ontwikkeld zijn om te composteren. Biodegradeerbaar is geen gereguleerde term, waardoor er meer ambiguïteit rond heerst. Het verwijst naar kunststoffen die degradeerbaar zijn door de handelingen van in de natuur voorkomende micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en algen. Dit geeft echter de schijn dat ze geen schade kunnen berokkenen aan het milieu. Niets is minder waar, zolang de degradatie niet volledig is en die zal afhangen van de omgeving (vochtigheid, licht, temperatuur …). Deze kunststoffen kunnen ook van petrochemische oorsprong zijn. Composteerbare kunststoffen zullen degraderen tijdens een aërobisch proces. Daarbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen industrieel (deels maar niet volledig vervat in EN 13432) en thuis composteren (NF T 51800).

Wachten met biodegradeerbare en composteerbare kunststoffen

De grote uitdaging vandaag is dat er nog geen geschikte standaarden zijn voor biogebaseerde en biodegradeerbare kunststoffen die een correcte werking garanderen. Daarenboven zijn er problemen met de recycleerbaarheid, vooral voor biodegradeerbare en composteerbare kunststoffen. Ze kunnen dus niet zo maar samen met conventionele kunststoffen gerecycleerd worden. In plaats van een tweede leven te krijgen, kunnen ze dan enkel nog verbrand worden met energierecuperatie. Wanneer ze toch bij de stroom conventionele kunststoffen belanden, kan dat problemen opleveren met de integriteit van het recyclaat. Ze hebben een impact op de kwaliteit en de zuiverheid. FEAD moedigt producenten daarom aan om biogebaseerde kunststoffen te maken die recycleerbaar zijn. De federatie raadt ook aan om standaarden te ontwikkelen die de milieuvoordelen duidelijk maken en voorlopig nog de boot af te houden voor biodegradeerbare en composteerbare kunststoffen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details