NLFR

Platform over de gehele recyclingstroom binnen de Benelux
Denuo, om gebruikte materialen opnieuw op de markt te krijgen

Denuo, om gebruikte materialen opnieuw op de markt te krijgen

België heeft duidelijke circulaire ambities. Dat blijkt onder meer uit de drie gewestelijke regeerakkoorden die in 2019 werden voorgesteld. Maar ook uit de vele bedrijven, federaties, werkgeversorganisaties … die zich hebben geëngageerd voor meer (her)gebruik van gerecycleerde materialen. Denk maar aan de verpakkingsengagementen die Fevia, Comeos, Detic, Buurtsuper en Unizo samen zijn aangegaan om onder meer tegen 2025 meer dan 50% gerecycleerd materiaal in drankverpakkingen te gebruiken.

Een ander voorbeeld is de uitbreiding van de sorteerverplichtingen voor bedrijven in Vlaanderen, waardoor er nog meer afvalstromen apart worden ingezameld en dus een betere kans op recyclage krijgen. In Wallonië was er de steun voor investeringen in kunststofrecyclagecapaciteit. En in Brussel ziet het nieuwe Hulpbronnen- en Afvalstoffenplan afval meer en meer als reële hulpbron en wordt actief toegewerkt naar een circulaire economie. Ook het vermelden waard is de circulaire krimphoes die we samen met Valipac en enkele vooruitstrevende partnerbedrijven in het leven hebben geroepen: deze transportverpakking bestaat voor de helft uit gerecycleerde plastic folies.

Deze en andere voorbeelden tonen aan hoe ieder op zijn niveau zich engageert om producten en materialen met een minimum aan restafval opnieuw in te zetten. Met ‘opnieuw’ als sleutelwoord. Het gaat immers om gebruikte materialen opnieuw in roulatie te brengen. En dat telkens opnieuw. Tot ze niet meer herbruikbaar of recycleerbaar zijn. Die ambitie willen we extra kracht bijzetten met onze nieuwe naam: Denuo, Latijn voor opnieuw. Onder die naam willen we als Belgische federatie van de afval- en recyclagesector nog steeds de toekomst voor gebruikte materialen mee vorm geven.

Hoe? Door initiatieven op te zetten die gerecycleerde kunststoffen uit de versmachtende greep van te lage olieprijzen halen. Door recyclagecapaciteit hier te houden en niet te laten verdwijnen naar landen met een minder strenge wetgeving. Door het belang van afvalverbranding en stortplaatsen in een circulaire economie blijvend onder de aandacht te houden, zodat we die producten en materialen die vandaag nog niet recycleerbaar zijn, toch kunnen valoriseren, nu of in de toekomst.

Want recyclage is geen vaag ideaal, het is cruciaal voor de duurzaamheid van onze regio. Onder onze nieuwe naam Denuo zullen we die boodschap kracht blijven bijzetten. Met nooit aflatende energie en goodwill om de dialoog open te houden. Opnieuw en opnieuw.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details