Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

KunststofrecyclageNieuws

“De vraag naar kunststof zal naar verwachting verdrievoudigen”

foto-1-recyclepro-opening-polen-kopieren

11 september 2019 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Er gebeurt veel in de wereld van kunststofrecyclage. Verschillende landen sluiten hun grenzen voor plastic afval, bedrijven worden ‘groener’ en de consument wordt geïnspireerd om mee te doen. Van Werven heeft kunststofrecyclage al veel langer op zijn agenda en speelt in op alle veranderingen. Wat is volgens het bedrijf de toekomst? Ton van der Giessen, CEO Van Werven, geeft zijn visie.

Waarom vestigt Van Werven zich door heel Europa?

“Voor continuïteit in de afzet van recyclaat moeten we goedkoper zijn dan primaire grondstof. Hiervan is de prijs over de hele wereld nagenoeg gelijk. Of je primaire grondstof koopt in Amerika, Azië, België of Nederland, de basisprijs maakt geen verschil. Alleen volumegrootte of transportkosten hebben daar nog invloed op. Daarnaast moeten we goedkoper zijn dan afval dat vaak nog wordt verbrand of gestort. Dit laatste valt of staat met de nationale wet- en regelgeving. In landen waar je voor een paar euro je afval kan storten, bestaat er voor ons geen businessmodel. Maar als een land belasting gaat heffen op het storten van afval, zoals in Engeland, of een sorteerplicht instelt voor recycleerbaar afval, zoals in Duitsland, wordt het interessant voor Van Werven. Uiteindelijk moet het aantrekkelijker zijn om het recycleerbaar afval naar ons te brengen, dan naar de stortplaats of een verbrandingsoven. Een idealist zou het nog wel willen brengen, maar de meerderheid werkt niet mee als het meer geld of moeite kost. Omdat we grote volumes recyclaat nodig hebben, vestigen we ons in verschillende landen waar het businessmodel economisch haalbaar is.”

Waarom heeft Van Werven zo’n groot volume recyclaat nodig?

“In het kort gezegd, om een speler te kunnen zijn in de markt. Onze visie is gericht op hoogwaardig terugzetten van het recyclaat in nieuwe producten. Anders gezegd, van een tuinstoel weer een tuinstoel maken en van buizen weer buizen. De voorwaarde is dat er hoogwaardig recyclaat geleverd wordt. Daarom halen wij uit de gemengde stroom kunststofafval die bij ons binnenkomt, vijftig verschillende eindproducten. Als we naar een industrie gaan met een monster en we op jaarbasis 500 ton kunnen leveren, wordt er geantwoord dat we terug mogen komen als we minimaal 2.000 ton kunnen leveren. Immers, voor een kleine hoeveelheid gaan ze hun productieproces niet veranderen. Wij hebben grote hoeveelheden nodig, daarom zijn we naast België in nog vijf andere landen actief. Onze uitdaging is niet het verkopen van ons eindproduct, wel het vinden van voldoende plastic afval.”

Welke mogelijke effecten kunnen van grote invloed zijn op de toekomst van Van Werven?

“De Europese regels hebben zeker effect op onze onderneming. Neem bijvoorbeeld het verbod op de productie van eenmalige plastic wegwerpproducten. Dit is het begin van een visie die veel verder doorgetrokken kan worden. Wat zou het effect zijn als ‘groene’ primaire grondstof de toepassing wordt in Europa? De vraag naar kunststof zal naar verwachting tot 2050 nog verdrievoudigen. Enerzijds door de groei van de wereldbevolking en anderzijds door de groei van de welvaart. Bovendien worden er veel meer toepassingen van kunststof gemaakt. Neem bijvoorbeeld de bouwindustrie. Veel kunststof producten hebben daarin een lang leven. Mooi natuurlijk, maar dat betekent ook dat niet alles van recyclaat kan worden gemaakt. Daarvoor is er gewoon weg te weinig plastic afval! Anders gezegd, wordt in de toekomst, de primaire industrie, de afnemer van recyclaat om een ‘groene’ basisgrondstof te kunnen leveren? Zo kan zij bovendien de hoeveelheid aan CO2-emissie verminderen die bij de productie van primaire grondstof vrijkomt.”


Van Werven is een 74 jaar oude Nederlandse familieonderneming met activiteiten in de infra, afvalinzameling en recyclage, bio-based products en kunststofrecyclagebranchee. In de recyclage van gebruikte harde kunststoffen is Van Werven met zijn zes vestigingen in Noord-Europa (Nederland, België, Engeland, Ierland, Zweden en Polen) marktleider in Europa. Zo werden vorig jaar met de volledige Europese Van Werven kunststofrecyclagevestigingen 125.000 ton diverse, nieuwe hoogwaardige grondstoffen gemaakt die ook na gebruik weer keer op keer opnieuw kunnen worden gerecycleerd. Zoals in meerdere andere landen werd er naast de eerste sorteerinstallatie in België (Lanaken) vorig jaar op dezelfde plek in een heuse fabriek geïnvesteerd die vandaag 100% PUUR Belgische grondstoffen maakt! Vanaf april heeft Van Werven er zijn tweede sorteerinstallatie in gebruik genomen, zodat de fabriek volledig optimaal kan beleverd worden.


‘De vraag naar plastic producten zal van nu tot in 2050 verdrievoudigen’. Dat is de voorspelling. Oorzaken van deze stijging zijn de groei van de wereldbevolking en de toenemende welvaart in meerdere werelddelen. Daarnaast groeit ons ‘plastic bezit’ door de toepassing van lang cyclische plastic producten in bijvoorbeeld de bouw. We moeten dertig keer zoveel recyclen, om in 2050 driekwart van al het plastic afval op de wereld opnieuw te kunnen gebruiken. Om in 2050 echter aan de voorspelde vraag te kunnen voldoen, is er alsnog twee keer zoveel primaire grondstof nodig. Kortom, ‘100% circulair zijn’ vraagt om meer maatregelen en alternatieven.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details