Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

De top en flop in elke schakel van de circulaire economie

Mobile phones background. Pile of different modern smartphones.

5 februari 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Dat kan maar door op verschillende momenten in de levensfase van een product doordacht te werk te gaan. Er zijn in België heel wat circulaire topvoorbeelden te vinden: productontwikkelaars die aandacht hebben voor ecodesign, bedrijven die producten maken met gerecycleerde materialen, initiatieven die de selectieve inzameling van verschillende soorten afval bevorderen … Maar voor elk van die goede voorbeelden zijn ook tal van flopvoorbeelden te vinden. Wereldwijd komen er nog elk jaar miljarden tonnen nieuwe producten op de markt die niet recycleerbaar zijn, waar geen selectieve materialen aan te pas kwamen, die niet selectief worden ingezameld … Deze rubriek toont voor elke schakel van de circulaire economie enkele mooie realisaties en ook enkel uitdagingen, of anders gezegd: de top en de flop.

Top in gebruik: hergebruik van oud elektro

Oude computers, laptops en gsm’s en elektro zijn recycleerbaar. Maar in sommige gevallen ook nog (her)bruikbaar. Bedrijven zoals Out of Use bijvoorbeeld onderzoeken voor alle aangeleverde materiaal eerst de mogelijkheid tot hergebruik voor er aan recyclage wordt gedacht. 

Flop in productie: plastic winkelzakjes

Van Rwanda tot België: plastic wegwerpzakjes worden steeds meer gebannen. In de meeste gevallen gaat het immers om zeer specifieke flinterdunne niet-afbreekbare zakjes, terwijl er ook voor de andere zakken herbruikbare alternatieven bestaan.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details