Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Elektronisch AfvalNieuws

De top en flop in elke schakel van de circulaire economie

top-kopieren

20 december 2019 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

In een circulaire economie staat recyclage centraal, zodat producten (en hun bestanddelen) steeds een nuttige toepassing krijgen. Dat kan maar door op verschillende momenten in de levensfase van een product doordacht te werk te gaan. Er zijn in België heel wat circulaire topvoorbeelden te vinden: productontwikkelaars die aandacht hebben voor ecodesign, bedrijven die producten maken met gerecycleerde materialen, initiatieven die de selectieve inzameling van verschillende soorten afval bevorderen … Maar voor elk van die goede voorbeelden zijn ook tal van flopvoorbeelden te vinden. Wereldwijd komen er nog elk jaar miljarden tonnen nieuwe producten op de markt die niet recycleerbaar zijn, waar geen selectieve materialen aan te pas kwamen, die niet selectief worden ingezameld … Deze rubriek toont voor elke schakel van de circulaire economie enkele mooie realisaties en ook enkel uitdagingen, of anders gezegd: de top en de flop.

Top in ecodesign: geluid dempen met pvc afval

De voorbije 25 jaar ontwikkelde Deceuninck tal van producten en processen om gerecycleerde pvc te verwerken. Dat leidde onder meer tot de productie van geluidswanden die grotendeels bestaan uit gerecycleerd U-PVC en die zelf voor 100% recycleerbaar zijn.

Flop in ecodesign: onherstelbare wasmachines

De meest voorkomende fout bij sommige wasmachines is een defecte LNK fiche. Herstellingskost: om en bij de 1,5 euro. Helaas kan de fiche bij verschillende merken niet worden vervangen omdat de producent alle elektronische onderdelen in een gel heeft vastgemaakt.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details