In een circulaire economie staat recyclage centraal, zodat producten (en hun bestanddelen) steeds een nuttige toepassing krijgen. Dat kan maar door op verschillende momenten in de levensfase van een product doordacht te werk te gaan. Er zijn in België heel wat circulaire topvoorbeelden te vinden: productontwikkelaars die aandacht hebben voor ecodesign, bedrijven die producten maken met gerecycleerde materialen, initiatieven die de selectieve inzameling van verschillende soorten afval bevorderen … Maar voor elk van die goede voorbeelden zijn ook tal van flopvoorbeelden te vinden. Wereldwijd komen er nog elk jaar miljarden tonnen nieuwe producten op de markt die niet recycleerbaar zijn, waar geen selectieve materialen aan te pas kwamen, die niet selectief worden ingezameld … Deze rubriek toont voor elke schakel van de circulaire economie enkele mooie realisaties en ook enkel uitdagingen, of anders gezegd: de top en de flop.
Om erover te waken dat een pallet zijn vorm houdt, worden palletblokjes gebruikt. G-Bloc in Brugge produceert palletblokken op basis van 100% post-consumer afvalhout. Op die manier is er een nuttige oplossing voor het afvalhout en hoeft er geen waardevol massief hout voor palletten gebruikt te worden. De samenstelling gebeurt zodanig dat een unieke mix van eigenschappen gegarandeerd is, minstens zo goed als het origineel. Een mooi voorbeeld van een uniek innovatietraject dat eerder door go4circle beloond werd met een Innovatie Award.
Iedereen heeft het wel in huis: tandpasta. Maar staat u er wel eens bij stil wat er met de tubes gebeurt nadat ze in het restafval beland zijn? De tubes waarin de tandpasta zit bestaan uit aluminium en/of kunststof. Deze twee materialen zijn elk op zich perfect te recycleren, maar zijn in de tandpastatubes moeilijk van elkaar te scheiden. Door de metaaldetectie in recyclageplants belandt de volledige tube bij de residu’s. Zonde gezien het grote volume aan tandpastatubes dat er jaarlijks geproduceerd wordt.