Platform over de gehele recyclingstroom in België

NL | FR

Nieuws

De top en flop: In elke schakel van de circulaire economie

DSC_2490

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | Bioterra en New West Gypsum

11 juli 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

In een circulaire economie staat recyclage centraal, zodat producten (en hun bestanddelen) steeds een nuttige toepassing krijgen. Dat kan maar door op verschillende momenten in de levensfase van een product doordacht te werk te gaan. Er zijn in België heel wat circulaire topvoorbeelden te vinden: productontwikkelaars die aandacht hebben voor ecodesign, bedrijven die producten maken met gerecycleerde materialen, initiatieven die de selectieve inzameling van verschillende soorten afval bevorderen … Maar voor elk van die goede ­voorbeelden zijn ook tal van flopvoorbeelden te vinden. Wereldwijd komen er nog elk jaar miljarden tonnen nieuwe producten op de markt die niet ­recycleerbaar zijn, waar geen selectieve materialen aan te pas kwamen, die niet selectief worden ingezameld … Deze rubriek toont voor elke schakel van de circulaire economie enkele mooie realisaties en ook enkel uitdagingen, of anders gezegd: de top en de flop.

Top: sorteerzeefzanden valoriseren

Niet alle bouwpuin wordt al selectief ingezameld. Om uit die afvalstroom nog waardevolle fracties te recupereren beschikken bedrijven zoals Bioterra over een wasinstallatie. Die kan de uit het puin gesorteerde zanden zuiveren tot gecertificeerd bouwzand.

Flop: gezamenlijke inzameling van gips en cellenbeton

Gips- en cellenbetonafval worden nog te vaak samen ingezameld. Aangezien beide materialen wit en dus moeilijk te onderscheiden zijn, is het nadien niet meer mogelijk om ze nog van elkaar te scheiden en te recycleren. Nochtans kan de kringloop van zuiver gips voor de volle 100% gesloten worden, zoals bij New West Gypsum in Kallo. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het RecyclePro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details